Pietele financiare interne sunt, din nou, puse sub presiune. Dobanzile continua sa creasca, astfel incat indicele Robor la 3 luni a atins un nou maxim al ultimilor patru ani si jumatate. In acelasi timp, moneda americana continua sa se aprecieze in raport cu leul, pe fondul unei evolutii similare fata de euro pe plan extern.
Robor la 3 luni a urcat, joi, la nivelul de 2,49% pe an, de la 2,47% pe an in sedinta anterioara, insa a atins maximul din octombrie 2014 pana in prezent. Dupa cateva sedinte de cresteri semnificative, in luna aprilie, avansul indicelui parea a se tempera, insa acesta continua sa creasca, mai incet, dar sigur. In cazul in care trendul se confirma, romanii vor avea rate mai mari la creditele in lei in trimestrul care urmeaza.
Dolarul se apropie de pragul de 3,9 lei/dolar
Intre timp, pe piata valutara, moneda nationala pare a ramane stabila in fata euro, insa dolarul american creste de la o sedinta la alta si testeaza pragul de 3,9 lei/dolar, pentru prima data de la inceputul lunii ianuarie pana in prezent.
De la inceputul anului, dolarul s-a depreciat semnificativ fata de moneda unica europeana si, implicit, fata de leul romanesc, mentinandu-se sub 3,8 lei/dolar pana in urma cu doua saptamani. De atunci, insa, cotatia a continuat sa urce si a juns la 3,8861 lei/dolar, al doilea cel mai ridicat nivel din acest an.
In sedinta de joi, dolarul a castigat in raport cu leul 0,22 de bani, cursul urcand de la 3,8839 lei/dolar la 3,8861 lei/dolar. Pe piata valutara, cotatia a depasit inca de miercuri pragul de 3,9 lei/dolar, insa ulterior a revenit pe scadere.
In schimb, euro a pierdut in raport cu leul romanesc 0,12 bani, iar cursul anuntat de BNR s-a plasat la 4,6618 lei/euro.
Aprecierea dolarului fata de leu vine pe fondul scaderii euro pe pietele internationale (dolarul este cotat indirect pe piata romaneasca, prin intermediul euro). Astfel, cursul euro/dolar a scazut sub pragul de 1,2 dolari/euro dupa o perioada indelungata in care s-a mentinut peste acest nivel. Joi, raportul euro/dolar a atins un minim de 1,1984 dolari/euro pe pietele financiare internationale.
Pretul petrolului, tot mai ingrijorator
Intre timp, investitorii se uita cu ingrijorare si la pretul petrolului pe plan international care creste accelerat de ceva vreme (si are impact semnificativ si in evolutia inflatiei in Romania).
Pretul petrolului a scazut usor, joi, la 73,21 dolari/baril, insa ramane foarte ridicat in raport cu cotatiile ultimilor ani. Saptamana trecuta, cotatia a urcat pana la 75 de dolari/baril, cel mai inalt nivel din noiembrie 2014 pana in prezent, pe fondul temerilor legate de perspectiva unor sanctiuni noi asupra Iranului.
Cotatiile petrolului au crescut de cand cele 14 natiuni din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), precum si alti producatori, inclusiv Rusia, au decis sa restranga productia.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News