Un studiu al Fondului Monetar International arata ca monedele din Europa Centrala si de Est ar putea avea pe viitor traiectorii mult diferite. In timp ce forintul si coroana ceheasca au un potential moderat de apreciere, leul este vazut inca foarte mult supraevaluat si ar fi necesara o corectie majora.
Dupa ce leul s-a depreciat semnificativ in ultimii ani, pe fondul crizei financiare internationale, acest lucru s-ar putea sa nu fie de ajuns, arata un studiu recent al FMI, denumit Cursuri de schimb reale sustenabile in noile state membre: Ce a schimbat marea recesiune?
Dintre monedele luate in calcul, leul are perspectivele cele mai nefavorabile. Autorii studiului au gasit ca moneda nationala este inca puternic supraevaluata, motiv pentru care sustin ca o corectie puternica este necesara pentru a aduce cursul aproape de echilibru.
Ei considera ca este necesara o depreciere de 30-40% a cursului real fata de nivelul inregistrat in 2009.
Cum s-au facut estimarile?
In modelul de evaluare folosit in studiu, cursul de echilibru este acela care asigura ca datoria externa neta este sustenabila pe termen mediu.
Metodologia folosita impune un nivel maxim al datoriei externe nete acceptabil pentru fiecare tara. In cazul nostru, ipoteza este ca datoria externa neta este plafonata la 53% din PIB.
Comparativ cu estimarile oficiale efectuate de FMI in rapoartele de tara, acest studiu inregistreaza dezechilibre mult mai mari la nivelul cursului.
Raportul de tara din 2010 gaseste ca leul era doar cu 5% supraevaluat la inceputul acestui an, folosind o metodologie similara. Autorii explica diferentele prin faptul ca modelul de prognoza folosit estimeaza valori cu mult mai mari pentru deficitul comercial in anii urmatori decat cei estimati de FMI in raportul World Economic Outlook.
Perspective diferite in regiune
Dincolo de valorile estimate, autorii arata ca exista o diferenta majora intre noile state membre cu privire la perspectivele valutare. Daca pana la marea recesiune, toate monedele din regiune urmau o traiectorie unitara - aceea de apreciere - ulterior evolutiile s-au separat.
In anumite tari, cum sunt Cehia si Ungaria – cursul este in prezent aproape de echilibru, iar in perioada urmatoare se estimeaza o apreciere moderata in termeni reali, pe fondul imbunatatirii exporturilor. In schimb, pentru Polonia, simularile arata o stabilitate a cursului in termeni reali.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News