top banner

Unde merge leul daca n-are motive de apreciere si nici sa bata pasul pe loc intre 4,4-4,44 lei/euro?

20 Noiembrie 2014 | Autor: Conso

Guvernatorul BNR era de parere pe 6 noiembrie ca leul n-are motive de apreciere pe termen scurt, iar doua saptamani mai tarziu isi exprima mirarea ca moneda nationala a incremenit in intervalul 4,4-4,44 lei/euro. Oare in ce directie s-ar putea dezmorti cursul?
Cele doua declaratii ies cumva din stilul rezervat-eliptic cu care ne obisnuise Mugur Isarescu si lasa locul unor speculatii ca ar putea urma un puseu de depreciere in perioada urmatoare.
Argumente in acest sens: inflatia in continuare redusa (deprecierea genereaza inflatie, economia se bazeaza mai mult pe importuri decat pe exporturi), promisiunile electorale ale actualului Guvern care trebuie puse in practica si care ar putea declansa ceva ajustari la nivel “macro”, un preconizat deficit bugetar pentru 2015.
Singurul ingredient care ar determina decolarea cursului euro/leu lipseste insa deocamdata: o situatie mai tensionata pe plan extern, economic sau geopolitic.
Ultima oara cand cursul de schimb a coborat sub pragul de 4,4 lei pentru un euro a fost pe 1 septembrie 2014, cand Banca Nationala a publicat un nivel de referinta de 4,3989 lei/euro. Ulterior, desi au existat oscilatii de pana la 2-3 bani in decurs de cateva zile, acesta a cunoscut o tendinta clara de crestere, astfel ca ultimul curs oficial anuntat joi este de 4,4421 lei pentru un euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta