Banca centrala a Rusiei a urcat luni noapte dobanda de politica monetara cu 6,5%, pana la 17%, o masura fara precedent ce vizeaza aplicarea unei corectii speculatorilor cu riscul prabusirii actiunilor si sufocarii companiilor cu datorii in ruble.
Rubla marca ieri o depreciere de 49% fata de dolar in 2014 iar masurile de forta erau orarecum previzibile. Joia trecuta banca centrala din Rusia urcase din nou dobanda, pana la 10,5%, dar asta nu calmase pietele dupa ce reprezentantii OPEC au decis ca 60 dolari/baril nu este un motiv serios pentru scaderea productiei in scopul stoparii declinului pretului barilului de titei. Sa nu uitam a anul incepea cu o dobanda de politica monetara de 5,5% in Rusia.
Prin urmare s-a decis majorarea cu 6,5% a ratei dobanzii, o masura cu o magnitudine neegalata din criza valutara din 1998. Prin cresterea agresiva a dobanzilor Rusia incearca sa penalizeze speculatorii impotriva rublei, acestia platind diferentialul de dobanda dintre rubla si dolar/euro/etc cand deschid pozitii de vanzare a rublei. Pe termen scurt, strategia pare sa dea roade, rubla apreciindu-se in primele ore ale zilei de la peste 64 ruble/dolar la 59,9 ruble/dolar.
Daca producatorii de petrol de sist din SUA vor alege sa reduca productia ca efect al scaderii preturilor din ultima vreme (si petrolul are o corectie de 44% in 2014) atunci si rubla isi poate reveni odata cu pretul barilului.
Daca acest lucru nu se intampla iar Fed decide sa-si respecte programul de crestere a dobanzilor, atunci rubla odata cu pietele globale de capital o vor lua la fuga spre sud (corectii ample) fara sa mai astepte traditionalul rally de sarbatori si inceputul anului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News