top banner

Va fi suficienta dobanda de 17% pentru calmarea rublei?

16 Decembrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

Banca centrala a Rusiei a urcat luni noapte dobanda de politica monetara cu 6,5%, pana la 17%, o masura fara precedent ce vizeaza aplicarea unei corectii speculatorilor cu riscul prabusirii actiunilor si sufocarii companiilor cu datorii in ruble.
Rubla marca ieri o depreciere de 49% fata de dolar in 2014 iar masurile de forta erau orarecum previzibile. Joia trecuta banca centrala din Rusia urcase din nou dobanda, pana la 10,5%, dar asta nu calmase pietele dupa ce reprezentantii OPEC au decis ca 60 dolari/baril nu este un motiv serios pentru scaderea productiei in scopul stoparii declinului pretului barilului de titei. Sa nu uitam a anul incepea cu o dobanda de politica monetara de 5,5% in Rusia.
Prin urmare s-a decis majorarea cu 6,5% a ratei dobanzii, o masura cu o magnitudine neegalata din criza valutara din 1998. Prin cresterea agresiva a dobanzilor Rusia incearca sa penalizeze speculatorii impotriva rublei, acestia platind diferentialul de dobanda dintre rubla si dolar/euro/etc cand deschid pozitii de vanzare a rublei. Pe termen scurt, strategia pare sa dea roade, rubla apreciindu-se in primele ore ale zilei de la peste 64 ruble/dolar la 59,9 ruble/dolar.
Daca producatorii de petrol de sist din SUA vor alege sa reduca productia ca efect al scaderii preturilor din ultima vreme (si petrolul are o corectie de 44% in 2014) atunci si rubla isi poate reveni odata cu pretul barilului.
Daca acest lucru nu se intampla iar Fed decide sa-si respecte programul de crestere a dobanzilor, atunci rubla odata cu pietele globale de capital o vor lua la fuga spre sud (corectii ample) fara sa mai astepte traditionalul rally de sarbatori si inceputul anului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta