top banner

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

14 August 2024 | Autor: Cristian Dogaru

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

Foto Unsplash.com

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.
Din 12 august, a fost lansata o noua emisiune Tezaur, care ofera pana pe 5 septembrie titluri cu maturitatea de 1 si 3 ani si dobanzi de 5,8% si 6,6%. 
Precedenta emisiune, lansata in iulie, avea dobanzi de 6% la un an si 6,85% la 3 ani. Dupa cum se vede, scaderea dobanzilor este chiar mai mare la scadenta de 3 ani, de 0,25 puncte procentuale, fata de 0,2 puncte procentuale la scadenta de un an. 
Sunt schimbari si in ceea ce priveste noua emisiune Fidelis, care se va derula intre 8 si 20 august. 
Dobanda la un an pentru titlurile in lei a fost redusa la randul sau la 5,8% iar scadenta la 3 ani dispare fiind inlocuita cu una la 5 ani, unde dobanda va fi de 7%. Donatorii de sange primesc un punct procentual suplimentar la scadenta de un an (dobanda 6,8%), ca si pana acum, iar plasamentele in euro vor avea dobanzi de 4% la un an si 5% la 5 ani. 
Fata de precedenta emisiune Fidelis din luna iunie, schimbarile sunt concentrate doar pentru titlurile in lei. Atunci dobanzile erau de 6% la un an si 6,85% la 3 ani, identic cu programul Tezaur din iunie, iar pentru tilturile in valuta erau aceleasi conditii ca si acum-dobanzi de 4% la un an si 5% la 5 ani. 
Ce s-a schimbat intre timp?
Din luna iunie, cand s-a derulat precedenta emisiune Fidelis, BNR a redus dobanda de politica monetara de 2 ori (in iulie si in august) cu cate 0,25 puncte procentuale, respectiv de la 7% la 6,5%. 
Indicele ROBOR la 12 luni care era in jur de 6% inainte de aceste ajustari de politica monetara, a scazut la 5,6% acum, iar inflatia a avut o evolutie contrara, de la o valoare anualizata de 4,9% consemnata in iunie 2024 a urcat la 5,4% in iulie. 
Dar, cum politica de dobanzi a Ministerului de Finante pentru titlurile de stat urmareste mai mult evolutia randamentelor in piata interbancara decat inflatia raportata de INSSE, au aparut din aceasta luna ajustari ale dobanzilor titlurilor de stat. 
Oricum, Ministerul Finantelor era in urma bancilor cu aceste modificari de dobanzi, titlurile de stat la 1 si 3 ani in lei neavand prea multi rivali in piata depozitelor bancare la termen (doar TBI Bank ofera un randament net mai mare de 6% la un an-dobanda de 7% la depozitul Simplu online, iar la 3 ani nicio oferta nu este mai avantajoasa decat cea a Finantelor). 
Ce urmeaza?
In conditiile in care BNR ar mai putea ajusta dobanda de politica monetara cel putin inca o data pana la finalul anului, MF va urma evolutiile din piata interbancara si va reduce la randul sau dobanzile la tilturile de stat. 
Manusa este aruncata acum bancilor, care vad dobanda la facilitatea de depozit de la BNR ajustata corespunzator si ar putea fi tentate sa crediteze economia reala mai mult in loc sa plaseze banii la Banca Centrala, caz in care ar putea fi determinate sa ofere mai mult pentru depozitele clientilor pentru a-si asigura resurse suplimentare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul