In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.
Din 12 august, a fost lansata o noua emisiune Tezaur, care ofera pana pe 5 septembrie titluri cu maturitatea de 1 si 3 ani si dobanzi de 5,8% si 6,6%.
Precedenta emisiune, lansata in iulie, avea dobanzi de 6% la un an si 6,85% la 3 ani. Dupa cum se vede, scaderea dobanzilor este chiar mai mare la scadenta de 3 ani, de 0,25 puncte procentuale, fata de 0,2 puncte procentuale la scadenta de un an.
Sunt schimbari si in ceea ce priveste noua emisiune Fidelis, care se va derula intre 8 si 20 august.
Dobanda la un an pentru titlurile in lei a fost redusa la randul sau la 5,8% iar scadenta la 3 ani dispare fiind inlocuita cu una la 5 ani, unde dobanda va fi de 7%. Donatorii de sange primesc un punct procentual suplimentar la scadenta de un an (dobanda 6,8%), ca si pana acum, iar plasamentele in euro vor avea dobanzi de 4% la un an si 5% la 5 ani.
Fata de precedenta emisiune Fidelis din luna iunie, schimbarile sunt concentrate doar pentru titlurile in lei. Atunci dobanzile erau de 6% la un an si 6,85% la 3 ani, identic cu programul Tezaur din iunie, iar pentru tilturile in valuta erau aceleasi conditii ca si acum-dobanzi de 4% la un an si 5% la 5 ani.
Ce s-a schimbat intre timp?
Din luna iunie, cand s-a derulat precedenta emisiune Fidelis, BNR a redus dobanda de politica monetara de 2 ori (in iulie si in august) cu cate 0,25 puncte procentuale, respectiv de la 7% la 6,5%.
Indicele ROBOR la 12 luni care era in jur de 6% inainte de aceste ajustari de politica monetara, a scazut la 5,6% acum, iar inflatia a avut o evolutie contrara, de la o valoare anualizata de 4,9% consemnata in iunie 2024 a urcat la 5,4% in iulie.
Dar, cum politica de dobanzi a Ministerului de Finante pentru titlurile de stat urmareste mai mult evolutia randamentelor in piata interbancara decat inflatia raportata de INSSE, au aparut din aceasta luna ajustari ale dobanzilor titlurilor de stat.
Oricum, Ministerul Finantelor era in urma bancilor cu aceste modificari de dobanzi, titlurile de stat la 1 si 3 ani in lei neavand prea multi rivali in piata depozitelor bancare la termen (doar TBI Bank ofera un randament net mai mare de 6% la un an-dobanda de 7% la depozitul Simplu online, iar la 3 ani nicio oferta nu este mai avantajoasa decat cea a Finantelor).
In conditiile in care BNR ar mai putea ajusta dobanda de politica monetara cel putin inca o data pana la finalul anului, MF va urma evolutiile din piata interbancara si va reduce la randul sau dobanzile la tilturile de stat.
Manusa este aruncata acum bancilor, care vad dobanda la facilitatea de depozit de la BNR ajustata corespunzator si ar putea fi tentate sa crediteze economia reala mai mult in loc sa plaseze banii la Banca Centrala, caz in care ar putea fi determinate sa ofere mai mult pentru depozitele clientilor pentru a-si asigura resurse suplimentare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News