Ești de acord cu cookie-urile opționale?

Acestea ne ajută sa îți oferim o experiență mai bună, să înțelegem cum utilizezi portalul și să îti oferim o navigare facilă. Află mai multe în Politica privind cookies.

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

12 Martie 2025 | Autor: Cristian Dogaru

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Foto Unsplash.com

Penalizarea importurilor pentru a-ți reface producția internă vine cu victime colaterale: consumatorii și micile afaceri locale. 
Anul a debutat în forță cu promisiunile administrației Trump că va implementa creșteri de tarife vamale cu țările unde deficitul comercial al SUA este cel mai mare sau cu cele din partea cărora administrația americană ar dori să obțină anumite concesii. 
Și de aici a pornit baletul declarațiilor și al deciziilor impuse și retrase cu o viteză halucinantă. Am avut mai întâi amenințarea cu taxe vamale de 25% pentru bunurile din Canada și Mexic. Apoi promisiunea de amânare a lor cu o lună, timp în care Canada și Mexicul au promis că vor investi mai mult în securizarea frontierelor.
Luna a trecut, nu s-a întâmplat nimic, iar când piețele se pregăteau să respire ușurate, taxele vamale au fost crescute brusc. Și pentru China a venit o creștere de 10% inițial și apoi încă una de 10%, autoritățile chineze replicând, la rândul lor, cu taxe de 15% pe importurile de produse alimentare din SUA și amenințând cu o blocare a exporturilor de metale rare (poate și de asta obsesia administrației Trump de a încheia un acord cu Ucraina pentru exploatarea acestora, deși minele se află preponderent în zonele ocupate de Rusia).
Mai nou, Donald Trump a amenințat recent cu o nouă creștere a tarifelor cu Canada, cu 50%, pentru că statul Ontario taxase cu 25% exporturile de energie electrică către SUA. Ontario a renunțat, la fel și Trump, dar a revenit apoi și a impus o taxă vamală de 25% asupra importurilor de oțel și aluminiu, indiferent de țara de proveniență (grosul, însă, tot din Canada este importat). 
Comisia Europeană a lansat, la rândul său, „contramăsuri rapide și proporționale” asupra importurilor americane, reimpunând măsuri de echilibrare din 2018 și 2020 și adăugând o nouă listă de bunuri industriale și agricole. Contramăsurile UE se vor aplica exporturilor americane de bunuri în valoare de până la 26 de miliarde de euro – echivalentul economic al tarifelor americane.
Pare evident că, în lipsa unor facilități de producție locale, orice creștere de tarif vamal lovește în consumatorii care vor găsi la raft produsele vizate (sau unele derivate) mai scumpe. Iar asta înseamnă inflație, scăderea cererii și recesiune la orizont. 
Lumea aplaudă câtă vreme patriotismul economic nu-i afectează direct mărimea veniturilor, dar când fenomenul se face simțit, rata de aprobare a acestei politici scade. 
Sunt voci care afirmă că războiul vamal este o modalitate ingenioasă prin care finanțele statului pot fi refăcute pe seama consumatorilor, care sunt păcăliți că asistă, de fapt, la reindustrializarea țării (în SUA nu există TVA, iar tarifele vamale crescute vin să compenseze acest neajuns cu venituri echivalente).
Cum se mai simt bursele? 
Noile vești de pe frontul taxelor vamale nu au picat bine piețelor din SUA și, cum marile burse ale lumii se corelează, în linii mari, cu piețele americane, nici investitorii de pe alte meridiane nu au fost prea fericiți. Este adevărat, însă, că bursele din SUA vin după o perioadă susținută de creștere de la finalul anului 2022, iar orice știre negativă poate fi folosită ca pretext pentru corecții.
În ultimele 5 zile de tranzacționare (până pe 11 martie), indicele Dow Jones se corectase cu 2,5%, iar în ultima lună pierduse 7%; S&P500 scăzuse cu 3,5%, respectiv 8%; iar Nasdaq, unde sunt incluse și marile companii de tehnologie, se corectase cu 4,6% în 5 zile și cu 11,2% în ultima lună, intrând, deci, în teritoriu de corecție (dacă scăderea trece de 20% vorbim de piața “bear”, de scădere). 
Acțiunile NVIDIA, vedeta incontestabilă a ultimului an, afișează, de pildă, o pierdere lunară de 18%, dar dacă analizăm baza în urmă cu un an, rămâne totuși o creștere de 26%, iar dacă privim în urmă cu 5 ani, saltul este de 1.665%. 
Tesla a pierdut 29% în ultima lună, dar pentru ultimul an profitul este de 29%, iar pentru ultimii 5 ani, de 445%. 
Deci corecțiile care par mari pe termen scurt sunt încă deplin suportabile pentru cei care păstraseră acțiunile pe termen lung, ceea ce nu se poate spune despre deținătorii criptomonedei Trump care nu au vândut în prima zi de la lansare, când prețul urcase de la 8,5 dolari la 43 dolari, pentru a reveni acum la valori apropiate (10,3 dolari în prezent).
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia
Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

După lansarea unei criptomonede Trump în preajma inaugurării președintelui american, avem o nouă criptomonedă care topește banii entuziaștilor la câteva ore după lansare, promovată de președintele Milei.

17 Feb 2025 | Banii si economia
Fraude informatice noi pe tipare vechi

Fraude informatice noi pe tipare vechi

Metodele infractorilor cibernetici s-au diversificat, dar carligele de „pescuit” victimele raman relativ aceleasi: „da-mi datele cardului tau”, „ai un cunoscut in primejdie”, „ai castigat un mare premiu”, „voteaza castigatorul concursului”.

20 Ian 2025 | Banii si economia
Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul