Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.
Avem deja o lege a consumatorului vulnerabil care tinteste in cei cu venituri mici care urmeaza sa primeasca diferite procente dintr-o anumita valoare de referinta (250 lei pe luna pentru cei ce se incalzesc cu gaze naturale, 500 lei pe luna pentru energie electrica si 160 lei pe luna pentru combustibili solizi si/sau petrolieri).
Compensarea minima reprezinta 10% din aceasta valoare de referinta la venituri pe membru de familie cuprinse intre 1280 si 1386 lei pe luna (1386 lei este salariul minim) si poate urca pe masura ce veniturile scad pana la 100% pentru venituri pe membru de familie mai mici de 200 lei.
Asta inseamna ca se vor primi compensatii minime de 25 lei pe luna pentru un cuplu care lucreaza pe salariu minim pe economie daca cei doi se incalzesc cu o centrala pe gaz si 50 de lei pe luna pentru o centrala electrica.
Cum avem deja distribuitori care au anuntat majorarea preturilor la gaze cu 38%, cei 25 de lei pe luna nu sunt de prea mare folos, mai ales ca valoarea unei facturi inseamna cateva sute bune de lei. Iar cei care castiga peste salariul minim pe econommie raman sa se descurce pe cont propriu.
Plafonarea preturilor, pe banii tututor
La putin timp dupa adoptarea de catre Parlament a legii consumatorului vulnerabil si nu la mare distanta de propriile declaratii privind o eventuala plafonare a preturilor la energie, Premierul a declarat ca se lucreaza totusi la o legislatie care sa prevada acest lucru, asa cum mai multe state europene deja au facut.
Plafonarea nu insemana insa ca profiturile producatorilor si distribuitorilor vor fi diminuate prin fixarea unei limite pentru preturile de vanzare si marjei de distributie ci doar ca statul va compensa cresterea facturilor peste o anumita limita.
Iar cum statul suntem noi toti, ar rezulta ca cei care platesc taxe mai mari vor sustine consumul celor care au venituri mai mici, pentru a le face facturile mai suportabile.
Plafonarea profiturilor, blocarea exporturilor
Preconizata majorare a facturilor la energie in prag de iarna este mai greu de tolerat in Romania cata vreme tara este producator de gaze si energie electrica si referirea la cotatiile internationale nu-i impresioneaza foarte mult pe cei care stiu ca actualele costuri de productie sunt mult sub cotatiile bursiere.
O posibila solutie pentru temperarea cresterii preturilor, mai putin discutata, ar fi fixarea unei anumite marje de profit pentru producatori si a unei anumite marje de profit pentru distributori (sa spunem 50% in primul caz si 10% in cel de al doilea, tot ce trece peste urmand sa fie impozitat cu 99%) si limitarea exporturilor, prin lege, pana este satisfacuta mai intai cererea interna.
In acest mod cresterea preturilor pe lantul de distributie ar fi blocata iar producatorii ar avea un profit suficient, nedramuit de contractele paguboase cu firmele de apartament care se ocupa cu tradingul, si care le-ar permite sa se concentreze si pe investitii.
Dar, cum o astfel de masura ar putea deranja multe afaceri infloritoare, va intampina probabil si cea mai dura opozitie, compensarea consumatorilor vulnerabili si limitarea preturilor cu bani de la bugetul de stat fiind solutii mult mai putin contestate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News