top banner

Alimentele pun cea mai mare presiune pe inflatie acum

28 Iunie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Alimentele pun cea mai mare presiune pe inflatie acum

Foto Unsplash.com

Initiativa autoritatilor de a forta reducerea preturilor la alimentele de baza are, pe langa o motivatie electorala, si una economica-preturile ridicate ale produselor alimentare incetinesc procesul de dezinflatie, mentinand ridicate si costurile de refinantare din economie.
A surprins in ultima vreme o initiativa venita din zona social democrata a coalitiei de guvernare prin care se dorea ieftinirea substantiala a produselor alimentare de baza, printr-un acord cu hipermarketurile pentru reducerea marjelor de profit sau, daca nu se ajunge la un astfel de acord, printr-o initiativa legislativa, dupa model francez. 
De ce e nevoie de o astfel de masura? Inflatia anuntata in luna mai (crestere de 10% fata de mai 2022) arata ca preturile produselor alimentare se mentin foarte sus (+18.7% fata de mai 2022) in vreme ce produse nealimentare si-au temperat considerabil cresterea (+5,1%) iar serviciile sunt apropiate de media inflatiei (+11%). 
Energia, care reprezenta altadata principala scuza a producatorilor pentru a-si majora preturile de vanzare, nu mai este acum o problema la fel de mare, dat fiind faptul ca avem combustibili in luna mai 2023 la 90% din pretul acestora din mai 2022, energia electrica are o scumpire de numai 3% fata de mai 2022, iar gazele una de 10%, foarte departe de perioada lor de glorie, cand cresterile erau de 3 cifre. 
In schimb, daca aruncam un ochi la produsele alimentare, vedem o crestere anuala de 16% pentru produsele de morarit si panificatie, tot de 16% pentru paine, +25% pentru legume si conserve de legume (+25% cartofi), 18% pentru fructe si conserve de fructe, +15% pentru carne si conserve din carne, +20% pentru peste si conserve din peste, +24% pentru lapte si produse lactate, +29% la oua, +58% la zahar, etc. 
De remarcat ca avem scumpiri consistente si din zonele unde au existat discutii privind importurile ieftine din Ucraina, de unde rezulta ca adaosurile comerciale au fost indecente pe anumite produse cu materie prima luata din tara vecina.
Per total, marfurile alimentare au o pondere de 32% in cosul inflatiei, cele nealimentare de 49%, iar serviciile de 18%. 
De sunt scumpe alimentele daca energia s-a ieftinit?
O prima explicatie in acest caz ar fi ca avem un consum mai putin elastic decat in cazul marfurilor nealimentare. 
Ne putem abtine sa cumparam des produse de uz casnic, dar nu ne putem abtine sa mancam zilnic, cel mult putem reduce portiile. Iar producatorii si comerciantii profita de aceasta realitate. 
In al doilea rand, mentinerea preturilor ridicate poate fi si un efect al scaderii cererii. Chiar daca vand mai putin, producatorii stiu ca nu vor ramane cu marfurile in vitrina, pentru ca oamenii trebuie sa manance si atunci raspund cu o crestere de preturi la o reducere a cererii, ceea ce in cazul marfurilor nealimentare si serviciilor e mai greu de aplicat. 
Alimente mai ieftine inseamna si dobanzi mai mici la credite
Dorinta autoritatilor de a determina o scadere a preturilor alimentelor de baza are la baza si un calcul economic-o inflatie in scadere inseamna si dobanzi mai mici la credite, iar in contextul in care economia incetineste ar fi de dorit ca presiunea pe rambursarea imprumuturilor mai vechi sa se atenueze. 
Sa nu uitam cheltuielile cu serviciul datoriei statului, tot mai senibile la dobanzile de refinantare in conditiile in care datoria publica este in jur de 50% din PIB. 
Din scaderea dobanzilor vor pierde si deponentii, care vor primi dobanzi mai mici, insa in contextul scaderii inflatiei nivelul randamentelor real-negative pentru produsele de economisire in lei achizitionate (titluri de stat, depozite bancare) s-ar putea diminua, daca rata inflatiei se va reduce mai mult decat vor scadea randamentele la produsele de economisire.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia
Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Penalizarea importurilor pentru a-ți reface producția internă vine cu victime colaterale: consumatorii și micile afaceri locale.

12 Mar 2025 | Banii si economia
Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

După lansarea unei criptomonede Trump în preajma inaugurării președintelui american, avem o nouă criptomonedă care topește banii entuziaștilor la câteva ore după lansare, promovată de președintele Milei.

17 Feb 2025 | Banii si economia
Fraude informatice noi pe tipare vechi

Fraude informatice noi pe tipare vechi

Metodele infractorilor cibernetici s-au diversificat, dar carligele de „pescuit” victimele raman relativ aceleasi: „da-mi datele cardului tau”, „ai un cunoscut in primejdie”, „ai castigat un mare premiu”, „voteaza castigatorul concursului”.

20 Ian 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul