top banner

Apocalipsa facturilor la gaze loveste romanii care stau la case

28 Ianuarie 2022 | Autor: Conso

Apocalipsa facturilor la gaze loveste romanii care stau la case

Guvernul incearca, pe ultima suta de metri, sa corecteze planul gandit initial pentru compensarea si plafonarea facturilor la utilitati. Daca in cazul energiei electrice, lucrurile stau bine, romanii care stau la case si care se incalzesc cu gaz vor fi victimele unor cresteri uriase ale facturilor.

Autoritatile au adoptat recent o noua ordonanta de urgenta prin care incearca sa extinda numarul  consumatorilor casnici de energie electrica si gaze naturale care vor beneficia de compensarea facturilor, precum si sa diminueze valoarea plafoanelor de pret, pentru a face putin mai suportabila, cel putin pentru unii, povara facturilor in lunile de iarna, cand se consuma mai mult, in conditiile in care preturile raman la valori record si in prezent.

Care sunt noile plafoane de pret si praguri de compensare

Astfel, pentru populatie, plafonul de pret final scade din februarie de la 1 leu la 0,8 lei/kWh la energie electrica (din care cel mult 0,336 lei/kWh pretul energiei-marfa) si de la 0,37 la 0,31 lei/kWh la gaze (din care maximum 0,200 lei/kWh pretul gazului).

Suplimentar, compensarea care se adauga plafonarii, pentru cei care se incadreaza in plafoanele de consum stabilite, poate atinge maxim 0,12 lei/kwh in cazul energiei electrice, respectiv 0,09 lei/kwh in cazul gazelor naturale. Astfel, pretul final platit de consumatori nu va putea depasi 0,68 lei/kWh pentru energia electrica, respectiv 0,22 lei/kWh pentru gazele naturale.

Limita de consum care da dreptul la compensare in cazul consumatorilor casnici, pentru intreaga perioada de aplicare a legislatiei (1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022), creste de la 1 februarie de la 1.500 kWh la 1.900 kWh (500 kWh in februarie si martie, fata de 300 kWh in lunile anterioare) la electricitate si de la 1.000 la 1.200 metri cubi la gaze (300 mc pe luna pentru februarie si martie de la 200 mc pe luna in noiembrie, decembrie si ianuarie). De mentionat aici ca transformarea mc de gaze in kWh se realizeaza prin inmultirea cantitatii de gaz cu 10,7.

Din pacate, asa cum arata expertii, nici noile plafoane de consum nu ii vor ajuta sa beneficieze de compensatie pe multi dintre romanii care stau la case si care se incalzesc cu gaz. 

Asociatia Energia Inteligenta a calculat ca, pentru a beneficia de compensare majoritatea celor care se incalzesc cu gaz, plafonul de consum ar trebui ridicat la 400 mc pe luna. De altfel, si ministrul Energiei a recunoscut public ca schema actuala lasa descoperiti 25-30% dintre romani.

Vor fi probleme si la regularizarea consumului

Schema de compensare a facturilor a fost, de la bun inceput, gandita gresit. Desi public s-a avansat un plafon de consum pentru intreaga perioada, ordonanta de urgenta a defalcat consumul pe fiecare luna in parte. 

Astfel incat exista riscul major ca oameni care se considera acoperiti de plafonul de consum intr-o anumita luna, sa se trezeasca, dupa ce se va face regularizarea acestuia in baza raportului primit de la distribuitori, ca au de plata sume uriase catre furnizori, pentru ca au depasit plafonul de consum.

Exista astfel un potential urias de conflict intre consumatori si distribuitori, nefiind exclus sa ploua cu reclamatii la ANRE pe aceasta tema sau ca unii consumatori sa doreasca sa isi caute dreptatea in instanta.

Cum ar trebui sa procedeze guvernantii

Cel mai logic ar fi sa fie urmate sfaturile expertilor si, la dezbaterea din Parlament a ordonantei de urgenta, sa se majoreze plafonul de consum pana la minim 400 mc lunar in cazul gazelor naturale. In felul acesta, un numar semnificativ de consumatori s-ar incadra pentru a primi compensatia de la stat.

In paralel, ar trebui eliminata distributia lunara a consumului, calculul regularizarii urmand sa se faca pentru intreaga perioada noiembrie 2021-martie 2022. Asta pentru ca sunt multi consumatori care nu au indeplinit conditiile de plafonare, respectiv de compensare in primele 3-4 luni ale schemei de sprijin, in principal datorita faptului ca beneficiau inca de preturile avantajoase din contractele semnate anul trecut sau de cele reglementate de stat, pentru cei care nu au trecut in piata concurentiala.

Asa cum este acum, cineva care s-a putut incadra in plafonul lunar de consum (aici vorbim de cei care locuiesc la bloc, cei de la casa fiind aproape exclus sa se fi incadrat in plafonul de 200 mc lunar) va beneficia de compensarea unei cantitati de 1.320 mc gaze naturale, in vreme ce aceia care consuma mai mult, dar nu au avut nevoie 3 sau 4 luni de compensare vor fi privati de compensarea unei cantitati mult mai mici, de 400-800 mc pentru intregul sezon de iarna.

Si, tot in spiritul echitatii si egalitatii de tratament al consumatorilor, se mai poate face ceva. Statul sa compenseze plafonul de consum stabilit pentru toti consumatorii, indiferent de nivelul consumului. Iar cei care consuma peste acest plafon sa plateasca integral pretul pentru cantitatea care depaseste plafonul de consum.

In caz contrar, cei care locuiesc la case trebuie sa se astepte la facturi la gaze care, in multe cazuri, vor ajunge sa fie de 2,5-3 ori mai mari decat cele de anul trecut. 





 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul