top banner

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

26 Martie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Foto Unsplash.com

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.
Sa luam de pilda ultima emisiune Tezaur, care se desfasoara intre 13 martie si 12 aprilie 2024 prin unitatile Trezoreriei si Postei (pana pe 11 aprilie). 
Investitorii trebuie sa stie ca dobanda nu curge din prima zi in care au adus/trimis bani spre conturile din Trezorerie, ci din ziua indicata in acest scop in prospectul de emisiune, care este o data ulterioara inchiderii perioadei de subscriere. 
In acest caz dobanda va fi platita in 16 aprilie 2025 pentru titlurile cu scadenta la un an si in 16 aprilie 2025, 16 aprilie 2026 si 16 aprilie 2027 pentru titlurile cu scadenta la 3 ani (moment ce coincide si cu plata principalului).
Cine ar fi subscris titlurile de stat in prima zi de la deschiderea emisiunii, in 13 martie si-ar fi imobilizat banii timp de mai bine de o luna inainte ca acestia sa inceapa sa produca dobanda din 16 aprilie (prima perioada de dobanda este 16 aprilie 2024-15 aprilie 2025). 
In cazul precedentei emisiuni, cea pentru care subscrierea s-a derulat intre 12 februarie si 7/8 martie 2024, prima dobanda urma sa fie incasata in 12 martie 2025, deci un caz similar privind imobilizarea banilor fara dobanda o perioada destul de indelungata daca ne raportam la primele subscrieri posibile. 
Cum se petrec lucrurile in cazul emisiunilor Fidelis?
Ultima oferta Fidelis pentru titlurile de stat ce urmeaza sa fie listate ulterior la BVB s-a derulat intre 21 februarie si 1 martie 2024 iar prima data de plata a dobanzii a fost 6 martie 2025. 
In acest caz periaoda de imobilizare a banilor pentru investitorii care doreau sa subscrie din prima zi era mai mica de o luna, reducandu-se la “numai” doua saptamani. 
Comparatia cu dobanzile bancare ar trebui ajustata
Duelul dobanzilor la termen intre depozitele bancare si titlurile de stat in lei sau euro ar trebui privit si din perspectiva momentului din care curge dobanda. 
In cel mai fericit caz (subscriere in ultima zi) investitorii in titluri de stat pierd doar cateva zile fara dobanda, interval intre echiderea subscrierii si inceputul perioadei de dobanda (4-5 zile) iar in cea mai nefavorabila situatie se pot pierde mai mult de 30 de zile (32-33 de zile) daca se subscrie in prima zi a emisiunilor Tezaur.
Cu alte cuvinte, o subscriere prea grabita in titluri de stat poate echivala randamentul respectivei investitii cu un depozit la termen de...13 luni iar in aceasta situatie, comparatia dintre depozitele la termen si titlurile de stat se schimba corespunzator.
Care este cea mai buna solutie?
Daca banii disponibili pentru subscriere se afla intr-un cont curent, acestia ar trebui mutati intr-un cont de economii pana pe ultima suta de metri a perioadei de derulare a ofertei, pentru a produce dobanda in acest interval. 
Similar, daca avem un depozit la termen a carui scadenta este plasata in interiorul perioadei de subscriere pentru emisiunea de titluri de stat care ne intereseaza, putem folosi aceeasi strategie daca au ramas cateva zile bune pana la inchiderea ofertei, urmand sa-i redirectionam apoi spre conturile Trezoreriei (pentru emisiunile Tezaur) sau cele ale intermediarilor ofertelor Fidelis.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul