In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.
Ultima banca intrata in sistemul SANB (Serviciul de Afisare a Numelui Beneficiarului) este din 9 aprilie Vista Bank, aceasta alaturandu-se Libra Internet Bank, ING Bank, CEC Bank, Alpha Bank, First Bank, UniCredit Bank, Salt Bank, BCR, Banca Romana de Credite si Investitii, Banca Transilvania si Patria Bank.
Ce este SANB?
Potrivit informatiilor oferite pe pagina dedicata a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), respectivul Serviciu de Afisare a Numelui Beneficiarului este pus la dispozitia bancilor conectate la Casa de Compensare a platilor interbancare de catre TRANSFOND, pe baza de aderare.
SANB este administrat de ARB ca serviciu aditional optional la Schemele de transfer credit SEPA in lei, in baza Conventiei privind schemele nationale de plati si a mandatului dat de BNR.
Baza de date SANB administrata de TRANSFOND este creata pe baza informatiilor transmise de catre prestatorii de servicii de plata din Romania care ofera acest serviciu.
Functionalitatea sa este imediata la momentul initierii unei plati din canalul online al bancilor participante (mobile sau internet banking) si este oferita gratuit clientilor, fiind disponibil in sistem 24/7 in randul bancilor participante la SANB.
Care este utilitatea serviciului?
In cazul platilor catre o persoana fizica, SANB asigura furnizarea si afisarea automata in ordinul de plata electronica a prenumelui si initialei numelui beneficiarului platii, in momentul introducerii de catre platitor a contului IBAN al beneficiarului.
In cazul unei plati catre o persoana juridica se va afisa platitorului, pentru validare, o parte din denumirea firmei.
Utilitatea SANB este evidenta avand in vedere ca una dintre tipologiile principale de frauda online prin manipularea platitorului presupune transmiterea unui e-mail sau SMS prin care se solicita, in numele unor beneficiari cunoscuti precum furnizori de utilitati sau alti furnizori de servicii, plata unor facturi sau servicii, indicand coduri IBAN ale unor conturi proprii ale infractorilor, diferite de cele ale beneficiarilor indreptatiti.
Cu alte cuvinte, infractorii pot clona anumite pagini de internet astfel incat acestea sa arate identic sau foarte apropiat de versiunile oficiale, cu o adresa de domeniu foarte asemanatoare cu cea reala, iar apoi pot furniza linkuri de plata cu trimitere la respectivele pagini, platile respective fiind directionate insa in alte conturi decat cele ale entitatilor originale.
Faptul ca dupa completarea IBAN-ului apare si un fragment din numele real al beneficiarului, astfel incat platitorul sa remarce eventualele neconcordante, da o mare mana de ajutor in reducerea unor tentative de fraude foarte raspandite.
Urmatorul pas ar fi educarea consumatorilor sa verifice de fiecare data, inainte de a aproba o plata, daca IBAN-ul si numele beneficiarului corespund si sa refuze incheierea tranzactiei daca exista suspiciuni.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News