Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.
Mai multi clienti ai companiilor de telecomunicatii se plang ca, pe factura lor, euro a depasit de mult 5 lei, in conditiile in care BNR tine cu dintii de acest prag psihologic nelasand moneda nationala sa se deprecieze peste 5 lei/euro.
Trecand peste intrebarea de ce este posibila facturarea unor servicii in euro, de vreme ce comercializarea lor are loc in Romania, iar costurile operatorilor sunt preponderent in lei, sa spunem din start ca doar DIGI Romania foloseste cursul BNR, atunci cand isi factureaza clientii.
Pe site-ul companiei, in sectiunea dedicata abonamentelor de telefonie mobila se precizeaza limpede ca “plata contravalorii serviciilor se va face in lei, la cursul BNR, valabil in ziua emiterii facturii”.
Mai departe, restul jucatorilor au un algoritm diferit de calcul.
„Atunci cand achiti factura Vodafone vei plati la cursul valutar de referinta calculat ca media cursurilor valutare ale primelor cinci banci sistemice din Romania” se arata pe site-ul companiei.
Cele cinci banci cu care se va face media sunt BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank, iar cotatiile luate in calcul sunt, evident, cele de vanzare, plasate la peste 5 lei/euro.
Pentru Orange, insa, raportarea pare mai avantajoasa tinand cont de cursul de vanzare al unei singure banci, ING Bank.
„Din data de 1 septembrie 2022, Orange Romania va folosi un nou curs de schimb valutar, de referinta pentru procesele de vanzare si facturare. Cursul de schimb valutar la care se va face facturarea este reprezentat de valoarea cursului de vanzare ING Bank anunțat pe site-ul bancii, in sectiunea dedicata cursului valutar (standard) pentru persoane fizice, in ziua lucratoare anterioara zilei emiterii facturii, la ora 15:00”.
In sfarsit, Telekom se raporteaza tot la cursul ING, dar la cel pentru persoane juridice.
„Facturile Telekom sunt emise in RON. Calculam valoarea lor la ultimul curs de vanzare EUR/RON pentru persoane juridice al ING Bank Romania din ziua lucrătoare anterioara inceputului perioadei de facturare”.
La ce pret platesc in final facturile clientii de telefonie mobila?
Cursul stabilit de BNR valabil pentru 20 iunie a fost de 4,9763 lei/ euro si la aceasta cotatie vor plati abonatii DIGI Romania facturile emise in aceasta data.
„Cursul Vodafone” calculat pentru 20 iunie din media cursurilor de vanzare ale celor 5 banci sistemice a fost de 5,0424 lei/euro.
Cursul Orange pornind de la cotatiile standard pentru clientii persoane fizice ale ING Bank pentru 20 iunie este de 5,0758 lei/euro.
De mentionat ca acest curs este luat in calcul pentru clientii care au semnat contractele de prestari servicii dupa data de 1 septembrie 2022, anterior operatorul folosea un curs mediu rezultat din cursurile de vanzare ale ING Bank, Banca Transilvania si BRD iar valoarea in acest caz ar fi fost de 5,0503 lei pe 20 iunie 2024 (pare mai usor de inteles, in acest context, de ce a fost aleasa migrarea spre cursul unei singure banci)
In sfarsit, la Telekom se precizeaza pe siteul companiei si cursul valabil in 20 iunie, adica 5,0657 lei/euro, un pic mai bine decat la Orange, care folosea cursul ING Bank pentru persoane fizice, dar mai mult decat la Vodafone, care folosea media cursului celor 5 banci sistemice.
Adevaratul dezastru vine insa la facturarea pentru reincarcarile de credit sau pentru achizitionarea de cartele preplatite. Aici, cursul valutar de facturare o ia razna complet - la Orange este 5,3296 lei/euro (cursul de vanzare ING Bank plus 5%), in vreme ce la Vodafone ajunge la 5,3802 (cursul de vanzare ING Bank plus 6%).
Cat pierd de fapt clientii?
Facturile DIGI care vin la cursul BNR nu scot bani suplimentar din buzunarele abonatilor.
La Vodafone, raportarea la cele 5 banci sistemice si cursurile lor de vanzare, aduce facturi cu 1,32% mai mari pe exemplul luat in calcul de noi.
La Orange, adausul din cursul de schimb practicat la vanzare de ING Bank este de 1,99%, iar la Telekom de 1,79% (tot curs ING, dar pentru persoane juridice).
In sfarsit, posesorii de cartele Orange si Vodafone platesc suplimentar pentru avantajul de a ramane anonimi si prin cursul de schimb, care ajunge sa fie si cu 8% peste cel oficial (sfatul pentru amatorii de cartele este sa compare atent nu doar serviciile oferite, ci si cursurile valutare la care acestea sunt tarifate).
Ar fi nevoie de un echivalent IRCC pentru telefonia mobila?
Patania clientilor companiilor de telecomunicatii care platesc in euro si la diferite cursuri, unul mai dezavantajos decat altul, prin raportare la cel oficial, aminteste de necazurile debitorilor in lei inainte de adoptarea IRCC.
Cum in cazul ROBOR cotatiile erau indicative si nu urmareau tranzactiile efective, au existat suspiciuni privind modul in care bancile coteaza, avand in vedere ca era in avantajul lor daca ROBOR avea valori mai mari.
Daca va continua sa se accepte facturarea in valuta catre consumatori, ceea ce este anormal, cata vreme moneda nationala a Romaniei este leul, ar trebui cel putin sa se stabileasca prin lege sau alte tipuri de reglementari pentru contractele exprimate in euro ca facturarea trebuie facuta la cursul BNR sau la un alt curs de referinta calculat transparent, pentru a elimina tentatiile de a folosi cele mai neprietenoase variante pentru consumatori.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News