top banner

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

10 August 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.
La inceputul anului (3 ianuarie), preturile pentru ziua urmatoare pe bursa OPCOM se situau in general in intervalul 200-250 lei/MWh in cel mai fierbinte interval al zilei, orele 10-20. 

De atunci, preturile au tot crescut astfel incat pe 5 august, in intervalul 10-20, preturile au fluctuat intre 500 si 900 lei/MWh. 

Cresteri de preturi de peste 150% de la un an la altul

De altfel, potrivit datelor avansate de Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania, in iunie, pretul energiei electrice crescuse cu 160%, la 382lei/MWh,  fata de luna similara din 2020 (146lei lei/MWh) iar in iulie aveam o crestere cu 150% (447 lei/MWh comparativ cu 179 lei/MWh) fata de iulie 2020.

La gaze, vestile sunt la fel de descurajatoare. Pretul mediu ponderat pentru gazele livrate engros prin Bursa Romana de Marfuri era de 62,5 lei/Mwh in octombrie 2020 si a tot avansat, pana la 84,7 lei/MWh in iunie. 

De atunci, insa, preturile au continuat sa urce astfel incat in prezent se fac tranzactii si in apropierea valorii de 200 lei/MWh, astfel incat pretul mediu ponderat va avansa la randul sau. 

Vorbim deci de dublari sau chiar triplari ale preturilor, iar acest fapt va duce la facturi sensibil mai mari in curand. 

Castigatori si pierzatori

Consumatorii casnici care au incheiat contracte pentru piata concurentiala cu mai putin de un an in urma sunt inca avantajati, deoarece vor primi energia electrica si gazul la preturile negociate atunci, sensibil mai mici decat cele pentru clientii ramasi in zona de consumatori universali care simt imediat majorarile de preturi. Dar asta nu va tine decat pentru perioada contractuala, la sfarsitul acesteia urmand inevitabil ajustarile. 

Furnizorii de energie nu sunt nici ei incantati de cresterile de preturi, deoarece au multe contracte semnate la preturile vechi si trebuie sa cumpere din piata energie scumpa pentru a livra la tarifele mai mici din trecut. 

In plus, o buna bucata de vreme nu au putut deconecta rau-platnicii din cauza unei ordonante de Guvern din pandemie, gandita pentru a ajuta consumatorii vulnerabili, care interzicea acest lucru. 

Evident, companiile energofage sunt cu spatele la zid si in lipsa unor stimulente si compensatii vor reduce sau isi vor stopa productia. 

Guvernul este printre castigatori-incaseaza TVA si accize mai mari pentru preturile majorate si nu a adoptat inca o lege de sprijinire a consumatorilor vulnerabili, deci profita de incasarile mai mari pentru a mai reduce din deficitul bugetar ridicat din ultima vreme. 

Producatorii sunt cei mai fericiti-vand la preturi din ce in ce mai mari, iar revenirea economiei a franat deocamdata tendinta de reducere a cererii. 

De ce cresc preturile

E vorba de un cumul de factori. Pe de-o parte, pentru ca producatorii estimeaza o crestere a cererii pe fondul iesirii din faza cea mai dura a pandemiei si urca la randul lor preturile. In plus, cum inflatia reala creste mai peste tot, putini producatori ar fi dispusi sa vanda la vechile preturi. 

Presiunea pusa de speculatori nu este de neglijat. Acestia au parte de bani ieftini care baltesc inca in piete si au sesizat bune oportunitati (vezi cresterea galopanta a certificatelor de carbon).

Strategia verde pusa la punct de autoritatile europene alimenteaza la randul sau cresterile de preturi. 

Renuntarea in viitor la combustibilii fosili alimenteaza asteptarile de crestere a preturilor la energia curata, pentru ca nu exista deocamdata capacitati suplimentare de productie. 

In plus, energia din carbune este mai scumpa din cauza certificatelor de carbon si asta trage in sus preturile medii la care se fac azi tranzactiile. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia
Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Penalizarea importurilor pentru a-ți reface producția internă vine cu victime colaterale: consumatorii și micile afaceri locale.

12 Mar 2025 | Banii si economia
Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

După lansarea unei criptomonede Trump în preajma inaugurării președintelui american, avem o nouă criptomonedă care topește banii entuziaștilor la câteva ore după lansare, promovată de președintele Milei.

17 Feb 2025 | Banii si economia
Fraude informatice noi pe tipare vechi

Fraude informatice noi pe tipare vechi

Metodele infractorilor cibernetici s-au diversificat, dar carligele de „pescuit” victimele raman relativ aceleasi: „da-mi datele cardului tau”, „ai un cunoscut in primejdie”, „ai castigat un mare premiu”, „voteaza castigatorul concursului”.

20 Ian 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul