In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.
Este vorba de cresterea unor taxe, aparitia altora noi, reduceri de cheltuieli in sfera bugetara si combaterea evaziunii fiscale ce urmeaza sa fie aprobate de Parlament in urma asumarii raspunderii Guvernului si, avand in vedere majoritatea solida ce sustine actualul Executiv, sansele ca acestea sa treaca in forma propusa sunt foarte mari.
Dincolo de neplacerile create prin majorarea unor taxe si impozite, sa remarcam totusi ca in unele cazuri e vorba de eliminarea unor scutiri mentinute ani buni pentru incurajarea domeniului respectiv (vezi IT sau constructiile de pilda), politica pe care bugetul public nu si-o mai permite in actualul context.
Ce masuri are in vedere Guvernul
Companiile cu o cifra de afaceri mai mare de 50 milioane euro vor plati un impozit minim de 1% din aceasta daca impozitul pe profit este mai mic decat valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri, o masura care doreste sa combata optimizarile fiscale practicate prea agresiv.
Bancile vor plati la randul lor un impozit suplimentar, calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri (obtinuta din venituri din dobanzi, venituri din dividende, venituri din taxe si comisioane, etc). Nu este clar deocamdata pe ce perioada se va aplica acesta, fiind vehiculate termene de 1 sau 3 ani pana acum.
Microintreprinderile vor avea un regim fiscal cu doua cote de impozitare in functie de veniturile realizate si natura activitatilor desfasurate: impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv; impozit de 3% pentru microintreprinderile care realizeaza venituri peste 60.000 euro sau activeaza in IT, HoReCa, avocatura, domeniul medical, etc.
Angajatii din IT, constructii si agricultura care au venituri de peste 10.000 de lei brut vor plati impozitul pe venit de care erau scutiti pana acum. Pentru constructii si agricultura se va plati si CASS.
Pe partea de TVA, se are in vedere trecerea de la cota de 5% la cota de 9% pentru livrarea de locuinte sociale, livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficienta).
De asemenea, trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fara alcool si de alimente cu zahar adaugat.
Se mentine cota reduse de TVA de 5% pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii, cinematografe si evenimente culturale.
Vor creste accizele pentru alcool si bauturi alcoolice, incepand cu 1 ianuarie 2024. La fel in cazul produselor din tutun prelucrat.
Totodata se are in vedere cresterea impozitarii pentru bunurile imobile si mobile de valoare mare (cladiri si autoturisme).
Guvernul mai are in vedere reduceri de posturi in randul demnitarilor de rang doi (secretari de stat, consilieri, etc).
Voucherele de vacanta se vor acorda celor cu salarii de incadrare de pana la 14.000 lei (valoarea lor creste la 1.600 lei).
Se limiteaza sporurile pentru conditii vatamatoare si periculoase la 15% din salariul de baza si nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, cheltuielile cu abonamentele de telefonie mobila la angajatii la stat (pana la maxim 25 lei/luna/aparat.
Masurile de combatere a evaziunii fiscale vizeaza instituirea Sistemului national RO e-Sigiliu in vederea asigurarii respectarii trasabilitatii transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul Romaniei.
Din intai iulie 2024, se propune modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a caror provenienta nu poate fi dovedita, prin introducerea unei cote de 70%.
Pentru indulcirea efectelor acestei masuri, Guvernul creste salariul minim. Majorarea este de 10%, de la 3000 la 3300 lei si cu 12,5% in constructii, de la 4000 lei la 4500 lei.
Foame de bani-masurile fiscale s-ar putea aplica mai repede
Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica un proiect legislativ ce poate scurta termenul de minim de sase luni pentru aplicarea modificarilor fiscale, de la publicarea acestora in Monitorul Oficial.
„Se propune modificarea dispozitiilor Codului fiscal in sensul flexibilizarii conditiilor actuale din Codul fiscal care restrictioneaza posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, majorarea celor existente, eliminarii sau se reducerii facilitatilor existente, a caror intrare in vigoare sa fie prevazuta la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei“, se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.
De urmarit in ce masura acest pachet fiscal va fi suficient pentru incadrarea economiei in tinta de deficit agreata de autoritati cu reprezentantii Comisiei Europene si daca nu vor trebui aplicate noi ajustari de anul viitor, unul electoral de altfel.
Cum masurile cu adevarat nepopulare sunt impinse de regula in primul an de functionare a noii majoritati rezultate din alegeri (iar in 2024 vor exista 4 randuri de alegeri, intinse pe toata durata anului), sansele ca impozitul progresiv sa nu fie implementat iar cota unica sa fie mentinuta nu par deosebit de mari.
Momentan, existenta unei coalitii stanga-dreapta, cu viziuni economice diferite a amanat acest deznodamant, dar anul 2025 poate gasi componenta social democrata net superioara in optiunile de vot celei liberale iar impozitul progresiv a fost luat in calcul in mod repetat de reprezentantii PSD.
Ramane de vazut daca aripa liberala a noii majoritati va avea la fel de mult succes in pastrarea cotei unice si amanarea impozitului progresiv si dupa 2024.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News