In ciuda faptului ca legea prevede in mod expres ca presedintele Autoritatii Nationale pentru Supravegherea Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) trebuie sa fie independent politic si sa aiba o solida competenta profesionala, cu o vechime in specialitate de minimum 10 ani, Senatul a numit in aceasta functie o propagandista politica.
La inceputul lunii iunie, in baza unui raport elaborat in graba de Comisia juridica, Senatul a decis revocarea presedintelui ANSPDCP, Georgeta Basarabescu, in timpul celui de-al doilea mandat in aceasta functie. Basarabescu provenea din cadrul institutiei Avocatul Poporului, unde la momentul primei numiri, in 2005, detinea pozitia de adjunct al Avocatului acestuia, dupa aproape sase ani (1998-2004) in care trecuse prin diverse pozitii in cadrul institutiei – expert, consilier, sef de departament, director.
In locul acesteia a fost numita in functia de presedinte ANSPDCP Ancuta Gianina Opre (35 de ani), om cu mare vechime in PSD, fosta consiliera a lui Mircea Geoana si fosta presedinta a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in perioada in care Geoana ocupa functia de presedinte al Senatului. Este absolventa a doua facultati particulare – de drept la Universitatea Romano-Americana si de stiinte politice la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir si conferentiar universitar la Dimitrie Cantemir. In primul rand datorita varstei, nu pare a indeplini decat cel mult la limita cerinta legala privind „solida competenta profesionala, cu o vechime in specialitate de minimum 10 ani”.
Insa daca in privinta competentei profesionale, este dificil de formulat un verdict, independenta politica ceruta de lege in mod expres este contrazisa in mod brutal chiar de noua presedinta ANSPDCP. Aceasta are un blog denumit “Blogul Ancutei”, pe care posteaza zilnic articole, dintre care unele nu doar ca au continut politic, ci si lanseaza acuzatii si sintagme dure la adresa unor personalitati de pe scena politica si partide politice, dar si a Uniunii Europene, Statelor Unite, etc.
Pana la urma, avand in vedere principiul libertatii de exprimare garantat de Constitutie, postarea de articole pe blog in calitate de om politic nu poate fi contestata, chiar daca limbajul folosit depaseste, in destule situatii, limitele acceptabile ale comunicarii civilizate. Cu atat mai mult cu cat Ancuta Opre este si cadru universitar, si ar trebui – nu-i asa, sa fie un exemplu inclusiv pentru studentii sai.
Insa din momentul in care Senatul a numit-o in calitate de presedinte ANSPDCP, postarea unor articole cu profund caracter politic (“articole scrise in calitate de om politic, postari despre evenimente politice, analize politice”, asa cum mentioneaza chiar pe blogul sau) si prin care se lanseaza acuze sau jigniri la adresa unor persoane si institutii, din tara si din strainatate, contravine legii de functionare a Autoritatii pe care a fost desemnata sa o conduca.
Opre: “Blestemul poporului roman poarta un nume: Traian Basescu”
Pe 29 iunie, la doar cateva zile de la numirea in functie, Ancuta Opre posteaza pe blog un articol prin care il desfiinteaza pe presedintele Traian Basescu, identificat chiar din titlul postarii in calitate de “blestem al poporului roman”.
“Lipsit de orice notiune dar si de dorinta de a invata din tainele diplomatiei, iar din acest punct de vedere Ceausescu i-ar fi dat lectii de la inaltimea unui doctor in stiinte politice si diplomatie, Traian Basescu a mizat totul pe o singura carte, la fel ca un marinar betivan care joaca la cazinou banii de diurna prin cine stie ce port al lumii, si pierde, dar nu numai banii ce ii avea în buzunar ci si vaporul cu totul”, afirma in postare noua presedinta independenta politic a ANSPDCP.
Delirul continua cateva paragrafe mai jos, in colimator fiind luata si UE, iar apoi si americanii:
“Probabil ca abia acum Basescu a realizat greseala pe care a facut-o, probabil si-a dat seama si ca U.E. a facut tot posibilul sa lase Romania in afara oricarui proiect si probabil ca pana la aceasta ora a invatat ca americanii nu te ajuta doar pentru ca le juri tu credinta ci te ajuta daca au un interes, cel mai adesea de natura economica. De aceea, abia in ceasul al treisprezecelea, din pacate, adica dupa ce nu se mai poate face absolut nimic pentru a remedia situatia, marinarul a iesit cu declaratii de razboi la adresa Bruxelles-ului, proclamand independenta energetica a Romaniei”.
Articolul din care am citat nu face decat sa continue linia care a consacrat-o pe proaspata presedinta independenta politic a ANSPDCP in postarile sale si inainte de numire. Astfel, pe 12 iunie a.c., pe langa obisnuitele referiri negative la presedintele Basescu, catalogat de aceasta data ca un “nebun politic”, sunt evaluate si partidele din opozitie. PDL are la conducere “un fost bulldog, ajuns pechinez si nici macar din ala maidanez”, iar UDMR este “un partid care nu-si gaseste locul in opozitie”, pentru ca “s-au trezit deodata lasati pe margine, puterea nemaiavand nevoie de ei”.
Presedintele PDL, Vasile Blaga, pare sa se bucure de un interes special din partea Ancutei Opre. Intr-o postare din 17 iunie, Opre detaliaza transformarile suferite de acesta: “Cine ma cunoaste indeajuns stie si ca nu imi plac pechinezii de nicio culoare: sunt mici, cracanati, latra intr-una de mama focului, dar fara folos iar cand musca o fac imaginandu-si ca sunt adevarati caini de rasa, desi nu au auzit in viata lor ce e ala pedigree. Imi plac in schimb cainii mari, puternici, care nu latra dar musca atunci si acolo unde trebuie. In aceste conditii va imaginati de ce m-a socat de-a dreptul transformarea lui Vasile Blaga din latraul cel falos si puternic al portocaliilor in pechinezul de astazi, speriat si de umbra sa daramite de a mai face opozitie la actuala putere.”
Si exemplele ar putea continua, avand in vedere ca Ancuta Opre este un blogger cu activitate extrem de intensa, in genul ziua si postarea. Cei interesati se pot convinge si singuri, accesand
blogul proaspetei presedinte ANSPDCP.
La final, doar doua intrebari, derivand chiar din postarile Ancutei Opre. Daca ar fi cunoscut-o indeajuns, senatorii ar mai fi numit-o intr-o functie atat de importanta, din care trebuie sa vegheze la respectarea apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor? Si daca totusi au numit-o, acum ca o cunosc mai bine, macar prin prisma acestui articol, ce au de gand sa faca in continuare?
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News