top banner

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

26 Noiembrie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Foto Unsplash.com

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor. 
Scaderea dobanzilor, in ritmul đemarat deja in tarile din Vest, pe masura scaderii inflatiei, ar putea fi stopata sau temperata de noi pusee de crestere a preturilor.
Guvernul viitor se va confrunta cu un deficit bugetar si de cont curent apreciabile (in jur de 8% din PIB), cu incetinirea deja confirmata a economiei (o crestere mai mica inseamna bani mai putini din taxe, deci alta sursa de majorare a deficitului) si cu multe masuri de ajustare amanate in contextul anului electoral.
Cum nici datoria publica nu mai poate fi impinsa la fel de repede ca pana acum, cu riscul de a ne trezi cu agentiile de rating ridicand din sprancene la vederea indicatorilor din Romania, Guvernul viitor ar trebui sa gaseasca repede noi surse de venit sau sa le eficiectizeze pe cele deja existente. 
Cresterea taxelor si impozitelor are doua taisuri
Cresterea TVA si accizelor ar fi o masura cu efect imediat, dar ar genera inflatie. 
Cresterea impozitelor pe proprietate ar trebui acompaniata de scaderea alocatiilor bugetare catre unitatile administratiei teritoriale si cere ceva mai mult timp pentru reglaje legislative. 
Ajustarea cotei unice sau un eventual impozit impus companilor in functie de cifra de afaceri si domeniul de activitate ar fi de asemenea masuri care sa genereze bani suplimentari la buget. In varianta soft, nu va exista impozit progresiv pe venit, dar va fi redus numarul angajatilor la stat, iar impozitul pe cifra de afaceri ar putea fi inlocuit cu eliminarea tuturor scutirilor fiscale. 
Impozite majorate pe dobanzile depozitelor, inclusiv pentru titlurile de stat, si dividende ar fi alta sursa de crestere a veniturilor la buget, mai ales ca nu afecteaza direct in acest caz patura saraca a populatiei, cum se intampla cu TVA-ul majorat sau cresterea impozitelor pe proprietate. Se poate reveni de asemenea la impozitarea mai agresiva a proprietatii multiple si a posesiunilor de lux.
In aceste cazuri, impactul va fi asupra cererii, economia riscand sa se contracte daca masurile adoptate vor fi prea agresive sau vor veni in valuri prea apropiate. Iar o contractare a economiei ar presupune si incasari la buget mai mici. 
Din aceste motive, BNR ar putea arata o mai mare prudenta in reducerea dobanzilor anul viitor, cresterea inflatiei si stagnarea economiei nefiind de bun augur pentru stimularea acordarii de noi imprumuturi.
Daca masurile de mai sus vizeaza reducerea deficitului bugetar, ajustarile pe cotul curent s-ar putea face fie prin cresterea brusca a exporturilor (ceea ce nu prea mai poate sa fie cazul intr-o economie care si-a redus mult baza industriala), fie prin ajustari ale cursului de schimb, foarte stabil in ultimiii 10 ani in Romania. 
Ramane de vazut si configuratia noului Guvern, un Executiv de coalitie implementand mai greu decizii care nu convin ideologic tuturor membrilor sai.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul