top banner

Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

21 Decembrie 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.
Analistii JP Morgan considera ca pana la un trilion de dolari vor invada pietele anul viitor provenind din fonduri speculative, achizitii de retail, rascumparari de active. 

Invazie de capital pe pietele de actiuni in 2021?

In consecinta, indicele S&P500 se va aprecia cu 25%, pana la 4.600 de puncte, pe fondul atenuarii riscurilor privind razboiul comercial SUA-China, a incertitudinilor privind alegerile din Statele Unite si avasului vaccinarii in lumea occidentala. 

Oferta de bani pentru pietele de actiuni ar urma sa creasca cu 24% anul viitor, investitorii urmand sa puna capital suplimentar la treaba mai ales in prima jumatate a lui 2021. 

Partea buna a acestei exuberante, daca trendul urmeaza a se confirma, este ca se vor recupera o parte a locurilor de munca pierdute in timpul pandemiei, in special in zonele cele mai lovite de inchiderea economiilor-HORECA, turism, industria de beauty, etc. 

Partea mai putin buna este ca dupa un asemenea avant urmeaza invariabil o prabusire corectiva. Iar cele mai mari scaderi le vor avea activele care au urcat cel mai mult intre timp. 

Indicele S&P500, “oglinda” bursei americane, a avut o prabusire din zona 3.300 puncte pana la 2.200 puncte intre mijlocul lui februarie si sfarsitul lui martie 2020, dar acum a depasit deja 3.600 de puncte si, cum bursele anticipeaza, putem afirma ca indicele a iesit deja din pandemie fiind la valori mai mari decat la inceputul acesteia. 

La noi, BET se apropie timid de valorile de la inceputul anului dar sa nu uitam ca exista ceva dezechilibre suplimentare acumulate in economia autohtona si o ajustare fiscala destul de dura la orizont. 

Primele semne ale exuberantei viitoare

Bitcoinul a depasit zilele trecute de borna istorica de 20.000 dolari. Airbnb a derulat recent o oferta publica initiala (IPO) in SUA cu o traiectorie interesanta a pretului. 

Initial, compania a dorit sa vanda actiuni in intervalul 44-50 dolari/actiune, apoi l-a majorat la 56-60 dolari dar oferta s-a inchis la 68 dolari. In prima zi de tranzactionare de la listare actiunile urcasera la aproape 120 dolari! Capitalizarea companiei se invarte in jurul a 90 miliarde dolari dar profiturile dupa al treilea trimestru erau undeva peste 200 milioane. 

Dobanzile mici, tinzand spre zero, au dinamitat ideea de economisire dar si pe cea de investitie conservatoare. Faptul ca dobanzile sunt acum aproape zero nu insemna ca e normal ca si dividendele sa fie o cantitate neglijabila. 

In definitiv, daca pentru deponenti s-au inventat plafoanele de garantare, pentru actionari nu exista asa ceva, daca profiturile companiei se prabusesc principalul va fi afectat iar daca apare falimentul nu mai vorbim mai deloc de principal.

Faptul ca un dividend de 1-2% ar trebui considerat acum noua stare normala de lucruri e profund gresit, riscul investitiei ar trebui recompensat mai bine pe termen lung. 

Dar, cand grosul banilor care intra in pietele de capital sunt fonduri speculative pe termen scurt, ce pretentie sa mai avem? 
Viitorul ne va arata daca vom tot asista la umflari si spargeri de bule in cicluri din ce in ce mai scurte pana cand o resetare a sistemului monetar nu va mai parea un scenariu SF. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul