2006 ar putea fi pentru multe IMM ultimul in care mai au activitate. Impactul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana va determina multi intreprinzatori, nepregatiti sa faca fata unei concurentei acerbe, sa-si inchida afacerile.
Dupa estimarile vicepremierului George Copos, prezent la un seminar organizat de ?Ziarul Financiar?, ar fi vorba de aproximativ o treime din cele 500.000 de IMM existente. Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania este si mai pesimist, estimand numarul viitorilor faliti la 40-55%.
Cauzele socului pe care sectorul IMM il va trai in primul an dupa aderare tin in principal de competitivitatea scazuta a acestor intreprinderi si de managementul de slaba calitate.
Vina este greu de atribuit, fiecare aruncand responsabilitatea in spatele celuilat. Organizatiile care reprezinta interesele IMM acuza guvernul de lipsa programelor de sprijinire a acestui sector si de o politica fiscala descurajanta.
Bancile sunt acuzate ca nu au produse de creditare care sa tina seama de specificul unui IMM, practicand in plus si dobanzi mult mai mari fata de cele din occident.
De partea cealalta, oficialii guvernamentali se apara spunand ca deruleaza programe pentru sprijinirea IMM. Mai precizeaza ca Fondul National de Garantarea Creditelor pentru IMM, organism cu capital de stat creat special pentru IMM, faciliteaza accesul la credite avantajoase.
La randul lor, bancile sustin ca sunt pregatite si chiar interesate sa crediteze IMM, dar ca lipsa unor planuri de afaceri solide si riscul de faliment in acest sector, inca mare, afecteaza volumul de credite acordate.
?2007 va fi un an foarte greu. Sunt sanse ca multe IMM sa nu fie pregatite. Dar sunt convins ca o sa apara in locul celor care nu rezista la fel de multe noi intreprinderi?, crede vicepremierul Copos, care le cere oamenilor de afaceri sa devina competitivi pentru a face fata concurentei. In opinia vicepremierului, nu accesul la finantare este cea mai mare problema a IMM, ci lipsa unei educatii manageriale care sa asigure succesul afacerilor.
Mai putin interesate de cultura antreprenoriala, IMM sunt preocupate de facilitatile pe care le pot primi de la stat si de finantarile cu dobanda avantajoasa.
Creditele in lei cu dobanzi de 7-8% pe an sunt considerate mult prea scumpe de unii reprezentanti ai micilor intreprinzatori, care se uita la dobanzile din tarile occidentale, care ajung pana la 4%.
In relatia cu bancile, reprezentantii IMM cer o abordare specifica, care sa tina seama de particularitatile acestui tip de afacere, cu grad mare de risc si garantii mai putine. ?Daca bancile vor clienti trebuie sa-si adapteze produsele la specificul IMM?, e de parere Rodica Ionescu, directorul Fondului de Garantare a IMM.
Pana cand relatia cu bancherii va deveni mai buna, peste 60% dintre IMM continua sa se imprumute de la actionari, o buna parte apeleaza la prieteni sau folosesc leasingul pentru a-si rezolva problemele, in timp ce doar 15% se finanteza de la banci.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News