top banner

Investitiile in fonduri avanseaza cu pasi mici

25 Martie 2007 | Autor: Alin Serban

Fondurile mutuale sunt atractive in urma scaderii dobanzilor la depozitele bancare dar si a volatilitatii pietei de capital. Desi randamentele depasesc dobanzile la depozite si sunt mai sigure decat investitia la bursa, suma alocata investitiei este de doar 6 euro pe locuitor.
 
Activul net al fondurilor de investitii - mil. euro (sep. 2006)
Tara Fonduri  actiuni Fonduri  obligatiuni Fonduri monetare Fonduri mixte
Romania

42

18

30

60

Ungaria

776

1094

2850

104

Polonia

3632

2271

1969

10302

Slovacia

174

647

1101

262

Cehia

472

1129

3114

1122

Cu toate ca majoritatea fondurilor deschise de investitii au cunoscut o dublare a activului net in anul 2006, Romania se afla pe ultimul loc in Europa la acest capitol. Valoarea activelor nete a fondurilor din Romania reprezinta 0,1% din PIB, o pondere scazuta fata de tarile vecine unde activele nete inregistreaza 3,54% din PIB in Ungaria, 3,45% in Polonia, 2,34% in Slovacia si 2,93% in Cehia. In medie, valoarea activelor nete insumate ale fondurilor mutuale din Romania este de 30 de ori mai mica in comparatie cu valorile activelor nete a tarilor vecine.
 
Tinand cont de valorile activelor nete din 2006, ponderea cea mai mare in Romania si Polonia este detinuta de fondurile diversificate iar in Ungaria, Slovacia si Cehia de fondurile monetare. Astfel, majoritatea investitorilor prefera investitii sigure, fondurile diversificate si cele monetare bucurandu-se de atentia acestora.
 
In Polonia si Romania fondurile de actiuni vin din urma, fiind urmatoarele in preferintele investitorilor. Riscul mai ridicat asociat acestor fonduri presupune, in schimb, posibilitatea de a obtine castiguri peste medie. De exemplu, cresterea cotatiilor actiunilor de anul trecut a adus randamente importante fondurilor de actiuni.
 
Raportat la numarul total de locuitori, suma alocata investitiei in fondurile mutuale se ridica in Romania la 6 euro/locuitor, comparativ cu 405 euro/locuitor in Slovacia, 474 euro/locuitor in Ungaria, 567 euro/locuitor in Cehia si 471 euro/locuitor in Polonia.
 
Nici la numarul fondurilor nu ne prezentam mai bine, desi acesta a inregistrat cea mai mare crestere comparativ cu vecinii nostri. Daca la sfarsitul anului 2005 in Romania existau 23 de fonduri, in anul 2006 numarul acestora a ajuns la 34. In schimb, in Ungaria functioneaza 91, in Polonia - 147, in Slovacia – 48 si in Cehia - 59.
 
Interesul pentru piata fondurilor din Romania este insa in crestere si se manifesta atat prin majorarea numarului de investitori, cat si prin aparitia unor noi societati de administrare a investitiilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii
Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul