Aproape 95% dintre actionarii Bancii Transilvania si-au exercitat dreptul de preferinta pentru a achizitiona noi actiuni, suplimentand capitalul bancii cu 100 milioane lei. Totodata, institutia a anuntat o crestere a profitului net cu 40% in primul semestru din 2008.
Cu ocazia Adunarii Generale a Actionarilor din 22 aprilie 2008, s-a decis emiterea a 305 milioane de noi actiuni la un pret de emisiune de 0,35 lei pe actiune. La finele perioadei de subscriere, 20.980 de actionari si-au exercitat dreptul de preferinta, valoarea incasata de banca fiind de 100,6 milioane lei.
Indicele de subscriere s-a situat la 94,08%, fata de 98,52% cat s-a inregistrat in 2007, cand a avut loc o operatiune similara. Scaderea poate fi pusa pe seama conjuncturii nefavorabile pe care o traverseaza bursa.
« 94,08% este un procent care spune mult despre increderea si suportul pe care il avem din partea actionarilor nostri. Si aceasta, avand in vedere contextul actual al pietei de capital, cand nu putem sa nu fim influentati de evenimentele externe », afima Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.
Consiliul de Administratie a hotarat ca cele 18 milioane de actiuni ramase nesubscrise sa fie oferite salariatilor bancii, la un pret de vanzare de 0,36 lei pe
Cu ocazia finalizarii periodei de subscriere, banca a facut publice si rezultatele financiare pe primul semestru din acest an, cand a obtinut un profit net de 111 miliarde lei, in crestere cu 40%. Acest lucru a fost posibil printr-o majorare mai rapida a veniturilor nete (+30%) decat a cheltuielilor (+27%).
Portofoliul de credite al Bancii Transilvania se situa la 10,5 miliarde lei in iunie 2008, cu 20% mai mult decat la inceputul anului. Merita semnalat ca spre deosebire de ansamblul sectorului bancar, depozitele depasesc soldul imprumuturilor, banca fiind astfel afectata mai putin de criza de lichiditate de pe pietele financiare.
« In ciuda climatului international negativ si a situatiei pietei de capital, banca a inregistrat rezultate foarte bune, cu focus pe consolidarea bancii, pe profitabilitate si pe succesul liniilor de afaceri. In continuare, ramanem atenti la mediul financiar international si la calitatea portofoliului de credite », spune Robert Rekkers, directorul general al bancii.
In primele 6 luni din acest an, Banca Transilvania a deschis 41 de unitati, ajungand se detina 496 de sedii. A fost consolidata reteaua de agentii Divizia Pentru Medici, fiind inaugurate alte 6 locatii in centre medicale mari din tara.
Urmatorul pas important pentru Banca Transilvania il reprezinta finalizarea vanzarii companiei Asiban catre Groupama, preconizata pentru cel de-al treilea trimestru din acest an. In urma tranzactiei, va rezulta un castig exceptional de 75 milioane euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News