ING a infiintat in Romania o companie specializata in factoring. Acest produs ofera intreprinderilor posibilitatea de a-si finanta capitalul de lucru si de a se asigura, in acelasi timp, impotriva riscului de neplata din partea clientilor. Accesul la finantare nu este in general conditionat de constituirea unor garantii materiale de catre clienti.
Factoringul ofera intreprinderilor posibilitatea de a-si incasa facturile inainte de data scadentei. Cum functioneaza acest produs?
Atunci cand o intreprindere emite o factura, aceasta se plateste de regula cu o anumita intraziere, conform conditiilor stipulate in contract. Prin factoring, insa, un anumit procent din valoarea facturii poate fi obtinut imediat de la banca sub forma de imprumut. Ulterior, creditul se ramburseaza integral atunci cand clientul achita factura. Astfel, intreprinderea transfera bancii dreptul de a incasa factura si obtine, in schimb, o finantare pe termen scurt.
Factoringul inseamna insa mai mult decat un simplu imprumut. Societatea care furnizeaza produsul (denumita factor) ofera servicii de evidenta si urmarire a incasarii creantelor si de monitorizare a debitorilor. In unele cazuri, societatea isi asuma si riscul de neplata a facturii ? ceea ce inseamna ca ofera factoring fara regres.
Acesta este produsul cu cel mai mare succes, deoarece ofera intreprinderilor un avantaj extrem de important: in cazul in care propriul client nu plateste factura la timp, aceasta devine exclusiv problema bancii. In schimb, in cazul factoringului cu regres, intreprinderea trebuie sa ramburseze creditul din sursele proprii, atunci cand clientul nu isi achita facturile la timp.
ING ofera ambele variante de factoring prin intermediul unei societati specializate ? ING Commercial Finance. Produsul este disponibil atat pentru facturile emise catre alte societati romanesti, cat si pentru facturile emise catre clientii din strainatate.
?La inceput, solicitam intreprinderilor interesate sa ne prezinte o lista cu toti clientii lor?, spune Richard Lublinski, director general la ING Commercial Finance. Dupa ce se fac evaluarile necesare, ING anunta solicitantul care facturi pot fi incluse in circuitul de factoring. Procedura legata de incheierea contratului dureaza pana la 10 zile lucratoare, dupa care intreprinderile beneficiaza de finantare in acest sistem pe termen nedeterminat.
Serviciile de factoring exista in Romania de mai multi ani, fiind promovate in special de BCR, BRD si UniCredit. De curand, a fost infiintata si prima institutie financiara nebancara de profil, Compania de factoring, in actionariatul caruia se regaseste cu 50% si Banca Transilvania.
Spre deosebire de oferta competitorilor, cea de la ING este mai flexibila in sfera garantiilor, afirma Lublinski. El subliniaza ca in general, imprumuturile se acorda fara a solicita alte garantii in afara de factura. ?Pentru sectoare economice pe care le consideram mai riscante, cum ar fi constructiile sau agricultura, impunem insa anumite garantii?, spune Lublinski.
In principal, ING finanteaza pana la 80% din valoarea unei facturi, insa procentul se poate modifica in functie de situatia financiara a intreprinderilor. "Costul creditului este putin mai mare decat o linie de credit traditionala. Acesta depinde in mare parte de trei factori: valoarea platilor, numarul de facturi si numarul de clienti pe care o societate ii include in sistemul de factoring?, a declarat pentru Conso.ro, Richard Lublinski. Nivelul exact al dobanzilor se stabileste pentru fiecare client in parte, in functie de situatia sa financiara.
Produsele sunt destinate intreprinderilor care inregistreaza o cifra de afaceri de cel putin 1 milion de euro pe an si sunt distribuite prin cele 22 de sucursale de corporate banking ale ING. Pana la finele anului, banca intentioneaza sa deschida 2 noi sucursale (una in Bucuresti si alta la Ramnicu Valcea), iar in 2007, inca 10.
Totodata, din decembrie 2006, banca va oferi intreprinderilor mici si microintreprinderilor posibilitatea de a-si deschide conturi curente in reteaua de ING Office-uri, iar anul viitor, va introduce si produse de finantare adaptate acestora.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News