Ratele dobanzilor in lei au inregistrat scaderi, in cursul lunii octombrie 2009, pentru toate tipurile de credite pentru populatie. Cel mai rapid au scazut dobanzile de la ofertele de credite auto, atat la lei cat si la euro.
Creditele auto au beneficiat cel mai mult, in luna octombrie, de tendinta de scadere a dobanzilor. La imprumuturile auto in lei, rata dobanzii s-a redus, in medie, de la 17,1% la 15,7% (-1,4 pp), iar la cele in euro - de la 11,5% la 10,8% (-0,7 pp).
La un credit de 10.000 euro pe 5 ani, dobanda anuala efectiva se situeaza aproape de 9%. MKB Romexterra, ATE Bank si CEC Bank sunt printre bancile care ofera cele mai ieftine imprumuturi, conform motorul de comparatii credite auto de pe Conso.ro.
Credite imobiliare: dobanzile scad mai lent
Costul creditelor imobiliare a continuat sa scada, insa cu o intensitate mai redusa. Rata medie a dobanzii a scazut cu 0,3 pp la ofertele de credite in lei (de la 14,6% la 14,3%) si cu 0,2 pp la ofertele de credite in euro (de la 8,6% la 8,4%).
Dobanda medie la ofertele de creditele de nevoi personale cu ipoteca a scazut cu 0,4 pp, atat la lei cat si la euro. Daca in cazul creditelor in lei, are loc o calmare a tendintei de scadere, la imprumuturile in euro se observa o intensificare a ritmul de scadere a dobanzilor.
Credite de nevoi personale in lei: reduceri mai ample
Dobanzile si-au accelerat declinul si la creditele de nevoi personale in lei. Dupa ce in septembrie 2009, rata medie a dobanzii se diminua cu 0,4 pp (pana la 17,8%), in luna octombrie, dobanzile s-au diminuat cu inca 0,7 pp, ajungand la 17,1%.
Cardurile de credit au urmat tendinta pietei, iar rata medie a dobanzii la oferte a scazut de la 24,7% in septembrie 2009 la 24,2% in octombrie 2009 (-0,5 pp).
Depozite: dobanzile au ajuns aproape de destinatie
Scaderea dobanzilor la depozite a continuat si in luna octombrie, insa reducerile au devenit aproape nesemnficative. Pentru majoritatea scadentelor, rata medie a dobanzii a coborat doar cu 0,1 pp.
Acest lucru poate fi un semnal ca scaderile accentuate din ultimele luni si-au epuizat fortele, iar ratele dobanzilor s-au aliniat in sfarsit la noile valori de echilibru.
Cel mai mult au scazut dobanzile la depozitele in lei pe 3 luni, de la 9% la 8,8% (-0,2 pp). In schimb, dobanda la depozitele in lei pe 1 luna a crescut usor (de la 8,6% la 8,7%).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News