top banner

Restantierii ajung mai rapid la recuperatori decat in anii trecuti

26 Februarie 2010 | Autor: Alexandra Popa

In 2009, bancile, societatile de asigurare sau firmele de telecomunicatii au inceput sa fie mai precaute si si-au trimis datornicii catre recuperatori mai rapid decat in trecut. Peste 20% din cazurile primite de Coface au reprezentat persoane cu datorii mai mici de 30 zile. In cazul acestora, rata de recuperare este insa simtitor mai mare.

“Creditorii au inceput sa isi trimita cazurile mult mai rapid decat in perioada anterioara catre companiile de recuperat creante”, au precizat analistii Coface pentru Conso.ro. Societatile din domeniul telecom au fost primele care au recurs la scaderea perioadei de restanta inainte de a externaliza procedurile de recuperare.

Daca in urma cu un an, firmele specializate se ocupau de colectarea datoriilor de la persoane care intarziasera mai mult de 90 zile, in prezent recuperatorii se ocupa chiar si de cei care nu au depasit 30 zile de intarziere.

O noutate in 2009 a reprezentat-o colaborarea dintre recuperatori si furnizorii de utilitati. Chiar daca, de regula, facturile la electricitate si gaze sunt primele datorii achitate de romani, anul trecut situatia precara a economiei a facut ca si furnizorii de utilitati sa se confrunte cu un numar mai mare de datornici, fiind nevoiti sa apeleze la recuperatori.

Rapiditatea asigura succesul

Din statisticile companiei de recuperat creante Coface, reiese faptul ca numarul cazurilor de restantieri cu intarzieri mai mici de 30 zile au reprezentat 21% din total. Sumele datorate au fost insa mici, de 505 lei pe debitor, iar rata de succes in privinta recuperarii acestor sume a fost ridicata, trecand de 83%.

Situatia se schimba insa, in cazul celor care au intarziat cu plata o perioada cuprinsa intre 30 si 90 zile. Datoria medie a acestora urca la 884 lei, iar rata de succes se injumatateste, abia atingand pragul de 40%.

In cazul datornicilor care nu si-au platit restantele de peste 6 luni, probabilitatea de recuperare a sumelor scade drastic, la putin peste sub 5%.

Romanii au preferat sa achite leasingul in locul utilitatilor

Paradoxal, firmele de recuperat creante au avut multe batai de cap in 2009 cu recuperarea datoriilor pe care romanii le-au inregistrat catre firmele de telecomunicatii sau furnizorii de utilitati. Conform datelor Coface, rata de succes a variat intre 7,8% si 9,2%, in conditiile unei restante medii de 230 – 240 euro.

In 2008, domeniul telecom aducea rate de succes de aproape 15%, in conditiile in care romanii erau mai dispusi sa isi pastreze abonamentele la telefon decat in prezent. 

La polul opus, cei mai constiinciosi in returnarea datoriilor in 2009 au fost cei care aveau de plata restante la contractele de leasing.  Chiar daca restanta medie a ajuns la aproape 780 euro, rata de recuperare a fost de 55%.

Ca si numar insa, cele mai multe cazuri, peste 40% din total, s-au inregistrat in zona creditelor bancare. Restanta medie inregistrata la Coface a fost de aproximativ 270 euro, iar sumele recuperate au ajuns la 33% din valoarea datoriilor inregistrate.

Companiile de recuperari sunt mai bine platite decat in trecut

“La inceputul anului trecut, scazusera incasarile insa, datorita volumelor mari, in final am reusit sa recuperam mai mult decat in 2008”, a precizat Cristian Ionescu, director general al Coface in Romania, Bulgaria si Slovacia.

Si firmele care externalizeaza au inceput sa mai coboare pretentiile si, pe langa acceptarea unei rate de succes mai reduse decat in anii trecuti, tarifele platite companiilor de recuperat au urcat.

“Acum trebuie sa alocam mai mult timp unui caz, sa dam mai multe telefoane, este normal sa solicitam mai multi bani pentru acest lucru”, a adaugat Ionescu.

O alta schema care pare a castiga teren in piata este cea de “profit sharing”. Firma de recuperat primeste un comision fix pentru fiecare caz, mai mic decat cel standard, dar sumele obtinute se impart cu compania care a externalizat.

Pe de alta parte, in cazul vanzarii de portofolii cu restantieri, preturile in piata au scazut de aproximativ 3 ori decat in 2007 - 2008. In prezent, firmele de recuperat cumpara portofolii la 3-7% din valoarea creantelor, in timp ce in anii anteriori preturile ajungeau la 25% - 30%.

Numar zile intarziere
Pondere in numar total de cazuri
Valoare medie restanta
Suma recuperata (% din datorie)
sub 30 zile
21,3%
505 lei
83,6%
31-90 zile
33,3%
884 lei
40,4%
91 -180 zile
14,1%
1.739 lei
14,5%
6 luni – 1 an
17,0%
3.177 lei
4,5%
1-3 ani
13,7%
1.509 lei
4,7%
peste 3 ani
0,6%
1.091 lei
3,6%

sursa: Coface Romania
 

Domeniu de activitate
Pondere in numar total de cazuri
Valoare medie datorie
Suma recuperata (% din datorie)
Banci
51,0%
269 euro
31,1%
Asigurari
3,6 %
1.872 euro
4,8%
Leasing
2,6%
778 euro
55,0%
Telecom
32,9%
249 euro
7,8%
Utilitati
9,7%
231 euro
17,0%
Altele
0,2%
1.212 euro
28,8%

sursa: Coface Romania

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Aplicația de Mobile Banking de la Garanti BBVA devine spiridușul digital al sărbătorilor, oferindu-le clienților posibilitatea de a aplica pentru un credit de nevoi personale și pentru un card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără nevoia de a vizita o agenție bancară.

18 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Garanti Bank este una dintre bancile care propune o strategie de promovare a solutiilor de creditare obtinute prin aplicatia mobila.

10 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul