top banner

Fondurile mutuale recompenseaza investitorii dispusi sa riste

04 Iulie 2007 | Autor: Serban Stoica

Primul semestru al anului se incheie sub semnul dominatiei fondurilor de actiuni, care aduc investitorilor cele mai bune randamente, riscul asumat fiind astfel rasplatit prin castigurile semnificative. Tranzactiile bursiere au avantajat atat pe cei care au investit la bursa, cat si pe cei care si-au plasat banii in cadrul fondurilor mutuale.
 
Cea mai putin riscanta categorie de fonduri mutuale - cea a fondurilor monetare - a inregistrat o crestere constanta, insa intr-un ritm destul de lent. Astfel, Simfonia 1, administrat de Societe Generale Asset Management, a avut un randament de 1,57% pe al doilea trimestru al anului, atingand un total de 3,15% pe primul semestru. De asemenea, Bancpost Plus, administrat de Eurobank Mutual Funds Management, a inregistrat o crestere de 1,42% pe al doilea trimestru si de 2,93% pe intreg semestrul. Volatilitatea valorii unitatilor de fond in cadrul acestei categorii este redusa, randamentele negative fiind foarte rar intalnite.
 
In ceea ce priveste fondurile de obligatiuni, acestea au inregistrat randamente mai atractive decat cele din prima categorie. Plasarea banilor preponderent in obligatiuni confera investitorilor un profil precaut, randamentele oferite fiind pe masura riscurilor asumate. Cel mai profitabil fond in aceasta categorie a fost Orizont, administrat de Certinvest, cu un randament de 2,84% pe trimestrul al doilea, cumuland astfel un profit de 4,40% pe primul semestru al anului. Urmeaza apoi Fortuna Gold, apartinand Target Asset Management, care a oferit investitorilor castiguri de 1,14% pe al doilea trimestru, cu un total de 3,05% pe primele 6 luni. Podiumul este completat de BCR Clasic, a carui unitate de fond a crescut cu 2,78% in prima jumatate a anului.
 
Fondurile de actiuni au inregistrat cele mai mari cresteri, datorita castigurilor relativ mari aduse de tranzactiile bursiere. Primul loc il ocupa Napoca, administrat de Globinvest, care a adus investitorilor castiguri de 19,13% pe ultimele 3 luni si de aproximativ 26,35% pe primul semestru al anului. Acesta este urmat indeaproape de Active Dinamic, care desi a fost in fruntea clasamentului pe primele trei luni ale lui 2007, a inregistrat un randament de 25,76% pe primul semestru. Locul trei este ocupat de Omninvest, apartinand SIRA, care a adus randamente de 25,42%.
 
Castigurile aduse de fondurile diversificate se plaseaza intre cele ale fondurilor de actiuni si cele ale fondurilor de obligatiuni. Categoria fondurilor diversificate incearca sa isi plaseze banii in mod egal atat pe piata bursiera cat si in obligatiuni, astfel incat sa diminueze riscul tranzactiilor cu actiuni prin cupoanele obligatiunilor. Cel mai profitabil fond din aceasta categorie este Fortuna Clasic, administrat de Target Asset Management, cu un randament semestrial de 17,72%. Urmeaza apoi KD Optimus, cel mai nou fond de pe piata, care in ciuda acestui fapt a adus castiguri de 14,46% pe primul semestru al anului. BT Clasic ocupa locul 3 pe podium, cu un castig pe primele sase luni de 10,51%.
 
“Primul semestru al lui 2007 este clar unul pozitiv pentru fondurile mutuale. Evolutia pozitiva a actiunilor de la Bursa de Valori Bucuresti a generat randamente superioare pentru fondurile de investitii comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Se remarca de asemenea o crestere a activelor administrate, in special pentru fondurile de actiuni si cele diversificate”, a declarat Vlad Deliu, analist financiar la KD Investments.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii
Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul