Pentru investitorii obisnuiti de ani buni cu o piata bull (in crestere) este dificila adaptarea la conditiile diferite oferite de o piata bear (in scadere). Daca pana acum aproape orice actiune achizitionata ajungea sa creasca mai devreme sau mai tarziu, acum constatam ca pana si actiunile unor companii cu rezultate bune scad constant.
Cel mai simplu se pot obtine profituri pe micile reveniri de dupa o scadere foarte puternica. Investitorii pot constata ca dupa o perioada de scadere abrupta urmeaza o perioada de crestere scurta, dar in care se pot face profituri de 5-15%. Acest lucru se intampla, in special, pentru ca pretul ajunge foarte repede la un nivel foarte jos, devenind atractiv pentru speculatori care se grabesc sa faca achizitii, crescand astfel pretul pe termen scurt. O regula foarte importanta in acest caz este iesirea rapida de pe pozitie la momentul la care exista profit.
O alta metoda este vanzarea in lipsa, fie ca este executata pe piata spot, fie ca este executata pe o piata futures. Atunci cand este clar ca preturile vor mai scadea se poate face o vanzare la un pret superior si o recumparare la un pret inferior, diferenta intrand in buzunarul investitorului.
In principiu, cele doua metode aratate mai sus sunt specifice speculatorilor de pe piata, probleme mai mari avand investitorii de portofoliu si fondurile de investitii, care dispun de cantitati mari de actiuni pe care nu le pot vinde si cumpara pe termene scurte datorita volumului ridicat. In aceste cazuri, una din solutii este orientarea catre companii care au rezultate fundamentale bune.
Selectarea acestor companii este foarte delicata deoarece trebuie analizate mai multe aspecte, printre care cele mai importante sunt:
- compania sa nu fie afectata in viitor foarte mult de criza bursiera;
- emitentul sa fi distribuit cel putin 3 ani anteriori dividende, de peste 8-10% din pretul actiunilor;
- compania sa aibe indicatorii economici in parametrii normali si sa nu aibe un grad de indatorare mare.
Gasirea unor asemenea companii in care sa investesti face ca pe termen mediu randamentele fondurilor sa creasca deoarece, in primul rand, achizitia actiunilor se face intr-o perioada bear cand preturile actiunilor sunt foarte joase, iar vanzarea lor se face dupa trecerea perioadei critice, cand preturile actiunilor sunt ascendente. In plus, preturile acestor companii sunt relativ constante in perioadele critice prin care trece bursa uneori.
Este evident ca investitorii mai sofisticati folosesc toate aceste metode combinate pentru a obtine profituri si a-si proteja investitiile in perioadele bear de pe bursa.
Spre exemplu un fond care detine, in acest moment, un pachet de 200.000 actiuni SIF4 la pretul de 1,2 lei/actiune si care anticipeaza o scadere a pretului actiunilor SIF4 va vinde pe piata futures un numar de 200 contracte DESIF4.
La o scadere cu 10% a preturilor va avea o pierdere teoretica de 10% si un castig practic de 10% pe piata futures prin vanzarea contractelor. In acelasi timp, mai poate achizitiona 20.000 actiuni SIF4 cu 10% mai ieftine (la 1,08 lei/actiune).
La o revenire a pretului la 1,2 lei/actiune, situatia va fi urmatoarea: are un pachet de 220.000 SIF4 din care vinde 20.000 si obtine un profit de 2.400 lei. Din contractele futures are un profit de 24.000 lei, deci in total 26.400 lei, plus cele 200.000 actiuni care valoreaza 240.000 lei. Randamentul obtinut in acest caz este de 11%.
Cel mai important de subliniat este faptul ca pentru investitorii mari si pentru fondurile de investitii, perioadele de piata bear sunt ocazii excelente pentru a face achizitii care vor aduce randamente ridicate pe termene medii si lungi (peste 2-3 ani).
Corneliu Stanciu este director general la SAI ZEPTER. Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News