In contextul fenomenului de globalizare, IMM-urile isi dezvolta activitatea atat în tara cat si in strainatate, in special pe pietele din afara Uniunii Europene. Pentru a-si limita riscurile operationale IMM-urile au nevoie de informatii comerciale cât mai fidel ilustrate si analizate, atat din mediul de afaceri intern cat si din strainatate.
Cel mai mare obstacol pentru IMM-urile romanesti in calea extinderii activitatii si peste hotare il constituie lipsa de informatii comerciale legate de mediul de afaceri, potentialul economic sau practicile comerciale dintr-o anumita tara. Furnizarea de astfel de rapoarte pot impulsiona dezvoltarea activitatii IMM-urilor si in consecinta si dezvoltarea economica a Romaniei, acordurile cadrul incheiate de Eximbank in ultimii ani avand ca scop final acest lucru.
Parteneriatele încheiate cu institutiile similare din strainatate faciliteaza accesul exportatorului roman pe pietele straine. Pe baza acestora, IMM–urile romanesti pot solicita informatii comerciale cu privire la potentialii parteneri de afaceri anterior incheierii afacerii, limitand astfel riscurile asociate tranzactiilor.
Insa, cel mai importat punct al acestor acorduri il constituie facilitatile de credit pe care importatorii le pot obtine de la bancile partenere. Conform acestora bancile pun la dispozita importatorului o linie de credit cumparator prin care acesta poate achita contravaloarea marfii importate. Castigul este de ambele parti: exportatorul roman este sigur ca marfa va fi achitata la timp si importatorul isi mentine promisiunile fata de furnizorilor sai.
Acordurile de parteneriat incheiate intre Eximbank si bancile comerciale romanesti au facilitat accesul agentilor economici la produsele de garantare si de asigurare oferite de aceasta, in completarea produselor de creditare oferite de bancile comerciale. In esenta, agentilor economici care nu prezinta suficiente garantii reale, le este facilitat accesul la creditele oferite de bancile comerciale prin utilizarea garantiilor Eximbank. Pe de alta parte, firmele exportatoare isi pot limita si gestiona riscurile tranzactionale (operationale) accesand diferite tipuri de polite de asigurare.
In primul semestru al acestui an, gratie parteneriatelor incheiate Eximbank a emis garantii si asigurari de aproximativ 20 milioane echivalent EUR si a acordat refinantari in lei bancilor comerciale, in cuantum de aproximativ 30 milioane echivalent EUR, fiind sustinute, astfel, 120 proiecte de investitii ale unor firme romanesti, majoritatea din categoria IMM-urilor.
Tudor Bohalteanu, vicepresedinte la
EximbankNe puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News