La finalul lunii septembrie, EximBank a lansat schema de finantare in lei cu dobanda subventionata. Prin intermediul acesteia, firmele romanesti au acces la credite pe termen de 1-5 ani, cu dobanzi fixe in lei care pot porni de la 4% pe an. Pot primi finantare in conditii avantajoase si start-up-urile, doar pe baza unui plan de afaceri convingator.
Dobanda fixa in lei practicata de EximBank nu ascunde nici o capcana, intrucat nu este vorba de o dobanda introductorie, ci de una care este valabila pe toata perioada creditului. In plus, modalitatea de calcul a nivelului dobanzii pentru creditele cu scadenta la cinci ani este una transparenta si convingatoare.
Oficialii bancii au pornit de la randamentul mediu al titlurilor de stat cu scadenta la cinci ani, care este de 7%, au aditionat costuri operationale de 1-1,5% si o marja de risc specifica fiecarui client, care a fost estimata intre 1si 3,5%. Rezulta un cost total de finantare cuprins intre 9 si 12%. Din acesta se scad cinci puncte procentuale, reprezentand ajutorul de stat permis de reglementarile Uniunii Europene, si rezulta dobanzi fixe in lei cuprinse intre 4 si 7% pe an.
EximBank a lansat patru produse de finantare cu dobanda subventionata, care sunt gandite pentru a sustine mediul de afaceri si care pot fi folosite si pentru cofinantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri structurale de la Uniunea Europeana. Primul este un credit de dezvoltare pentru IMM, unde valoarea maxima a finantarii proiectelor de investitii este de 1,5 milioane euro, in echivalent lei, iar scadenta maxima a creditului ajunge la cinci ani. Creditul permite si alocarea unei sume de pana la 40% din valoare pentru cheltuieli curente.
Aceleasi conditii la nivel de valoare si scadenta sunt valabile si pentru cel de-al doilea produs, creditul pentru proiectele de investitii in domenii prioritare, cum sunt dezvoltarea regionala, cercetarea-dezvoltarea, protectia mediului, utilitati publice, ocuparea si formarea personalului.
Cel de-al treilea produs il reprezinta creditul pentru capital de lucru, unde fondurile pot fi folosite pentru finantarea activitatii curente – plata furnizorilor de materii prime si servicii, plata salariilor, etc. Valoarea maxima a acestuia nu poate depasi echivalentul in lei a 300.000 euro, iar scadenta maxima este de 12 luni.
Credite fara garantii reale pentru afaceri de perspectiva
Cel de-al patrulea produs, microcreditul pentru IMM, este destinat finantarii proiectelor de investitii sau activitatii curente. Valoarea creditului este cuprinsa intre 10.000 euro si 35.000 euro, in echivalent lei, iar scadenta maxima este de un an pentru creditele pentru activitate curenta si de cinci ani pentru cele de investitii. Interesant este ca acest produs este destinat, conform declaratiilor oficialilor bancii, si companiilor nou infiintate, avand in vedere ca nu se solicita garantii reale, importanta fiind doar perspectiva afacerii propuse pentru finantare.
Cei care cred insa ca banca este dispusa sa finanteze afaceristi neseriosi sau pe cei care au de gand sa nu mai dea banii inapoi trebuie sa se gandeasca foarte serios inainte sa-si depuna dosarul. Creditele cu dobanda subventionata nu permit amanarea la plata a ratelor, reesalonari sau rescadentari. Mai mult, oficialii bancii ii avertizeaza pe potentialii clienti ca va proceda la executare silita pe codul de procedura fiscala, ceea ce inseamna ca se ajunge si la valorificarea averii personale a celor care se imprumuta.
Faptul ca banca isi propune sa finanteze in conditii avantajoase doar clientii seriosi este intarit si de conditiile stricte de eligibilitate pentru acordarea creditelor. Firmele nu trebuie sa inregistreze pierderi sau capital propriu negativ, sa nu se afle in dificultate sau in stare de insolventa, sa nu aiba credite restante, datorii la stat si nici incidente de plata majore in ultimele 12 luni. De asemenea, solicitantii trebuie sa contribuie cu resurse proprii de cel putin 20% la finantarea proiectelor de investitii.
Pentru a se incadra in categoria schemelor de ajutor de stat acceptate in Uniunea Europeana si in politica de creditare a EximBank, nu sunt acceptate finantarile care au ca obiect agricultura primara, piscicultura si acvacultura, exportul, productia de armament, jocurile de noroc, comertul, sectorul carbonifer, tranzactiile imobiliare, productia de alcool si tutun, precum si achizitiile de mijloace de transport de marfa si de pasageri cu o capacitate pana la opt persoane.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News