Banca Transilvania a lansat o gama extinsa de produse de finantare pentru medici, care permite chiar si rezidentilor sa imprumute pana la 75.000 euro de la banca pentru a-si cumpara o locuinta. Totoodata, au fost introduse solutii de finantare pentru medicii specializati si pentru cabinetele medicale existente.
Una dintre dificultatile financiare cu care se confrunta licentiatii in medicina este imposibilitatea de a accesa un imprumut bancar mai substantial. Cum salariile de incadrare sunt extrem de mici, sumele obtinute prin imprumuturi sunt drastic reduse de normele bancilor. Gradul de indatorare este limitat mai nou si de scaderea din venit a cheltuielilor de subzistenta, conform noului regulament pentru credite. Acestea fac imposibila pentru un tanar medic cu un venit de pana in 1.000 lei achizitia unei case prin credit ipotecar.
"Noi cheltuim 10% din media europeana pentru sanatate in timp ce venitul pe locuitor este 20% din nivelul celui din vest. Proportional, oferim jumatate din ce ofera cei din vest. Medicina nu poate sa creasca decat daca e ajutata" afirma Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania
Creditele pentru medici nu sunt o noutate in alte tari, existand institutii specializate in finantarea acestora in Olanda, Germania sau SUA, a spus Robert Rekkers, director general la Banca Transilvania, cu ocazia lansarii noilor produse. Banca a infiintat in acest scop o divizie speciala, care este cea de-a patra linie de afaceri a bancii, alaturi de corporate banking, divizia de IMM-uri si cea de retail. Acest segment se va ocupa strict de categoria socio-profesionala a medicilor, oferind atat finantare cat si consultanta sau servicii de asset management.
In portofoliul divizei pentru medici a Bancii Transilvania exista produse de creditare impartite pe trei categorii profesionale : rezidenti, medici specializati si cabinete medicale.
« Cel mai revolutionar produs in bransa este creditul oferit rezidentilor », declara Ionut Patrahau, director general adjunct la Banca Transilvania. Acesta este bazat, in principal, numai pe diploma de absolvire. Un tanar care a trecut cu brio examenul de rezidentiat poate obtine pana la 75.000 de euro pentru a-si cumpara o locuinta - cu avans minim de 15% - sau 5.000 de euro pentru nevoi profesionale fara a mai prezenta o garantie si indiferent de nivelul venitului.
Un avantaj este limitarea ratei lunare la 200 euro in primii doi ani, indiferent de suma imprumutata, cu scopul de a usura efortul financiar pe parcursul perioadei de rezidentiat, cand salariile solicitantilor sunt reduse.
Tot pe criterii strict calitative se va acorda si creditul Specialist, destinat medicilor ce au ales deja o anumita specializare. Acestia pot obtine pana la 300.000 euro printr-un pachet financiar dedicat lor in exclusivitate. Suma maxima accesibila variaza in functie de o serie de de criterii printre care si specializarea detinuta, gradul, vechimea sau chiar locul de munca.
Pentru cabinetele medicale exista Praxis, un imprumut de pana la 500.000 euro. In acest caz, decizia se va baza si pe aspecte financiare, alaturi de cele calitative. Toate cele trei credite se vor acorda in lei si euro iar pre-aprobarea imprumutului se va da in 5 minute.
"Creditele BT sunt dedicate cabinetelor existente dar in cea mai mare masura celor care vor sa inceapa un cabinet pe cont propriu. Practic, acestia trebuie doar sa se autorizeze pentru a se incadra in cerintele bancii", a adaugat Ionut Patrahau.
In trei ani, conducerea bancii se asteapta la acordarea de finantari prin Divizia pentru medici in valoarea totala de 1 miliard euro, reprezentand 40% din piata prospectata.
Prima agentie dedicata exclusiv medicilor se va deschide pe 16 octombrie la Iasi urmand ca pana la sfarsitul anului sa existe cel putin o astfel de unitate in fiecare centru universitar, printre care Cluj-Napoca, Targu Mures, Timisoara, Craiova. In Bucuresti, vor exista 3 agentii dispuse in apropierea celor mai mari spitale din capitala.
Este de mentionat faptul ca angajatii diviziei vor fi jumatate bancheri si jumatate specialisti in medicina, tocmai pentru a asigura un dialog mai bun intre banca si client.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News