Soarta IMM este discutata intens in aceasta perioada. Faptul ca aproximativ una din doua firme risca sa dispara in primul an dupa aderarea la UE pare sa nu mai constituie grija principala. Intreprinzatorii, bancile si autoritatile publice pregatesc solutii pentru perioada post-aderare.
Dincolo de ofertele bancilor pentru sectorul IMM, considerate de unii avantajoase, dar de altii inca prea scumpe, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) ar putea juca din acest an un rol mai important in finantarea micilor afaceri.
Majoritatea creditelor bancare sunt folosite in prezent pentru capitalul de lucru si foarte putin pentru dezvoltare pe termen lung, fapt care afecteaza pregatirea sectorului IMM pentru concurenta de pe piata europeana.
Fondul de Garantare are in prezent o capacitate de garantare de 300 milioane euro si vrea sa se implice mai mult in programele de finantare a IMM si de pregatire a acestora pentru competitia pe piata unica. ?Avem semnate conventii de sindicalizare cu 6 banci pentru a constitui fonduri necesare creditelor de dezvoltare a IMM, acordate pe 6-7 ani?, a anuntat Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM, la un seminar organizat de Finmedia.
?Micii intreprinzatori au o mare problema cu accesarea fondurilor europene, asa ca studiem si posibilitatea de a finanta societatile care vor oferi consultanta in acest domeniu?, a mai spus presedintele FNGCIMM.
Accesarea fondurilor de la UE e un motiv serios de ingrijorare pentru toata lumea. Fondurile SAPARD, de care Romania beneficiaza pana la momentul aderarii, nu au fost utilizate de prea multe IMM din cauza lipsei unor proiecte eligibile. ?Doar 2% dintre IMM au fost capabile sa acceseze fonduri europene?, a spus Leonard Orban, negociator sef al Romaniei cu UE.
Situatia trebuie remediata rapid pentru ca, in primii ani dupa aderare, Romania va primi 30 miliarde euro, din care 19,4 miliarde vor fi fonduri de coeziune, ce pot fi accesate si de IMM. Daca banii nu sunt folositi de acest sector, Romania va fi obligata sa-i directioneze catre alte proiecte pentru a nu-i pierde.
Aderarea la UE va avea efecte si asupra creditelor bancare, prin prisma acordului de capital Basel II. Incadrarea intreprinderilor mici si mijlocii in categoria corparate sau retail va influenta conditiile de finantare pe care bancile le vor aplica. Provizioanele mai mici, necesare in cazul in care IMM este incadrat la retail, ar permite conditii de creditare mai bune din partea bancilor. Un grup de institutii de credit au cerut deja BNR sa permita ca microintreprinderile, care reprezinta 90% din totalul IMM, sa poata fi incadrate la retail.
In perspectiva, IMM vor trebui sa acorde o atentie sporita atunci cand aleg banca cu care lucreaza. ?Vor trebui sa stie ce abordare utilizeaza banca la determinarea cerintelor de capital, in ce categorie incadreaza un IMM ? corporate sau retail, care sunt indicatorii dupa care se evalueaza riscul de credit?, a spus Veronica Raducanescu, directorul Directiei de Reglementare si Autorizare din BNR.
In plus, reprezentantul bancii centrale recomanda intreprinderilor sa acorde o importanta sporita datelor contabile. IMM vor trebui sa transmita bancilor informatii clare si precise despre bilant, bugetul pe perioada urmatoare, previziuni ale fluxurilor de numerar sau date despre datoriile scadente neachitate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News