O data cu intrarea in Uniunea Europeana, Romania are acces la o serie de programe de finantare sub forma fondurilor structurale. Sumele alocate pentru noi se ridica la aproape 20 miliarde euro pana in 2013, care au ca scop imbunatatirea sectoarelor mai putin dezvoltate, dar vitale pentru economie.
Politica de coeziune adoptata de Uniunea Europeana nu s-ar putea materializa fara existenta fondurilor structurale. Diferentele mari intre tarile membre sunt principalul motiv pentru care au fost puse la punct strategiile de recuperare a decalajelor. Mai mult, Agenda Lisabona isi propune ca pana in 2013, UE sa devina cea mai importanta forta economica bazata pe cunoastere la nivel mondial iar acest lucru este posibil doar in conditiile unei dezvoltari corespunzatoare a economiilor tuturor statelor membre.
Fondurile structurale contribuie la realizarea celor trei mari obiective ale Politicii de Coeziune a UE. Cel mai important dintre acestea este obiectivul "Convergenta", destinat sa grabeasca dezvoltarea economica pentru regiunile ramase in urma, prin investitii de capital uman si infrastructura de baza.
Aceasta nu inseamna insa ca finantarea este oferita numai statelor slab dezvoltate. Politica de coeziune a Uniunii Europene este aplicata tuturor tarilor membre, totalul alocarilor financiare fiind de 336 miliarde euro in perioada 2007-2013. Din acestea Romania, va primi 19,667 miliarde euro.
Aproximativ 98% din fondurile primite vor fi alocate pentru programe operationale concretizate in sapte strategii de dezvoltare a diferitelor sectoarte: resurse umane, competitivitate economica, infrastructura de mediu, de transport, dezvoltarea capacitatii administrative, asistenta tehnica si dezvoltarea regionala.
Principalele domenii ce vor primi finantare in urmatorii 6 ani vizeaza in primul rand sectoarele vitale pentru o economie sanatoasa care sunt, de asemenea, si cele mai putin dezvoltate.
Nu este un secret ca in Romania exista o lipsa totala a unei infrastructuri functionale. Nu numai reteaua de drumuri dar si telecomunicatiile, sanatatea, educatia sunt o problema.
De asemenea, cultura antreprenoriatului nu este dezvoltata corespunzator. Birocratiei si coruptiei li se adauga cauze tinand de lipsa cunostintelor necesare si tehnologiile invechite. Ca o consecinta directa a situatiei de fapt, in cadrul obiectivului "Convergenta" un accent deosebit se pune de educatie si formare profesionala.
Principalele categorii de beneficiari si solicitanti de finantare sunt reprezentati de autoritatile publice si locale, IMM-uri, ONG, centre de educatie si formare, universitati si structuri ale Ministerului Invatamantului, institutii de cercetare, organizatii patronale si sindicale.
Ionut Costache este relationship manager la Directia IMM de la Raiffeisen Bank.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News