top banner

Pasii pentru obtinerea unei finantari din partea UE

21 Noiembrie 2007 | Autor: Ionut Costache

Fondurile structurale au ca obiectiv principal dezvoltarea sectoarelor economice, a infrastructurii si a altor domenii prioritare. Fondurile nu acopera insa in totalitate cheltuielile necesare pentru investitiile pe care le finanteaza, restul sumelor putand fi completate prin credite bancare.
 
In perioada urmatoare, pot beneficia de fonduri structurale nerambursabile IMM-urile, ONG-urile, autoritatile publice si centrele de dezvoltare si educatie pe baza unui proiect aprobat de catre autoritatile competente.
 
Primul pas in accesarea fondurilor structurale il constituie elaborarea unei proiect. Astfel, nu se poate obtine finantare decat pentru anumite destinatii specifice ce converg cu obiectivele politicii de coeziune ale Uniunii Europene. Pe scurt, pentru ca un proiect sa fie eligibil acesta trebuie sa aiba un scop precis care sa aduca beneficii unei intregi comunitati. Nu vor fi acceptate pentru finantare, proiecte ale caror singur scop este cresterea profitului companiei fara a asigura o imbunatatire a structurii economice sau sociale generale.
 
Forma finala a proiectului este inmanata Autoritatii de Management pentru aprobare iar, in cazul in care raspunsul este pozitiv, beneficiarul va obtine pana la 70% din suma totala necesara sub forma de fonduri nerambursabile. In acest scop, se va semna un acord de finantare intre Autoritatea de Management si beneficiar prin care se aproba acordarea asistentei financiare si se vor stabili drepturi si obligatii pentru ambele parti.
 
Contributia proprie se obtine de la banca
 
Restul cheltuielilor ce nu sunt acoperite din fonduri nerambursabile pot fi finantate printr-un imprumut bancar. De aceea este recomandat ca proiectul sa fie elaborat de solicitant, impreuna cu o firma de consultanta specializata si cu banca de la care se va contracta imprumutul. In acest fel, beneficiarul are siguranta ca ulterior obtinerii fondurilor din partea autoritatilor, creditul bancar nu ii va fi refuzat.
 
Daca solicitantul doreste finantare pentru a-si acoperi contributia proprie, procedura de la banca este aceeasi cu cea de la creditele standard. Diferenta consta intr-o clauza in contract, prin care stipuleaza ca orice finantare din fonduri structurale ce va fi primita se constituie sursa de rambursare pentru credit. Acesta este un avantaj pentru clienti deoarece o mare parte din imprumut este finantata de fondurile UE.
 
Analiza societatilor care doresc finantare este una standard. Principalele documente solicitate constau in ultimele doua bilanturi, documente ce demonstreaza existenta si valoarea garantiilor si documente juridice cu privire la statutul societatii. De la caz la caz, ofiterul de credit poate solicita acte suplimentare atunci cand considera necesar.
 
Ionut Costache este relationship manager la Directia IMM de la Raiffeisen Bank.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul