Industria fondurilor mutuale a pus la punct un indicator prin care se masoara pierderea maxima pe care un investitor o poate incasa, denumit valoare la risc. El se calculeaza doar pentru fondurile de actiuni si cele mixte. Cu cat acest indicator este mai mare, cu atat riscul asumat creste.
La alegerea unui fond se iau in calcul o multime de factori, care influenteaza decizia de a investi. Randamentul inregistrat pe anii trecuti, cheltuielile fondului si comisioanele de subscriere si de rascumparare sunt foarte importante atunci cand ne hotaram sa plasam banii intr-un fond mutual. Cu toate acestea mai ramane intrebarea fireasca la care pana acum nu se putea raspunde pe piata fondurilor mutuale din Romania: cat pot sa pierd la un fond deschis de investitii?
Uniunea Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) a introdus recent un indicator de risc, ce masoara pierderea maxima ce poate fi inregistrata de un fond mixt sau de actiuni in cursul unui an. Indicatorul poarta denumirea de Valoare la Risc, prescurtat VaR (eng.: value at risk). El este calculat lunar, fiind luata in calcul o marja de eroare de 5%.
De exemplu, la o investitie de 100 RON, daca fondul are un VaR de 10%, inseamna ca exista o probabilitate de 95% ca pierderea pe care investitorul o poate inregistra in cursul unui an sa nu depaseasca 10 lei (100x10%).
„Indicatorul de risc VaR trebuie luat in considerare in alegerea unui fond mixt sau de actiuni in care urmeaza sa se investeasca, fiind in stransa legatura cu toleranta la risc a investitorului”, declara Adrian Tudose, director general UNOPC.
Astfel, pe langa randamentele oferite pe termen mediu si lung, evaluarea unui fond mutual se va face luand in considerare si apetitul la risc al investitorilor. Acest lucru este posibil de acum prin calcularea si afisarea indicatorului de risc VaR, prezent si in Pasul 3 din Compara Fonduri de pe Conso.
Pentru fondurile monetare si de obligatiuni nu s-a calculat un indicator de risc, singurul risc asociat plasamentelor de acest tip fiind variatia dobanzilor. In acest sens, UNOPC are in vedere introducerii unui indicator denumit „Modified Duration”, care va calcula pierderea ce poate surveni in functie de fluctuatia dobanzilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News