Bursa de la Bucuresti a inceput sa piarda tot mai mult in urma amplificarii crizei de pe pietele externe, oferind preturi din ce in ce mai atractive jucatorilor din piata. In ciuda scaderilor bursiere, analistii spun ca sistemul bancar romanesc este ferit de problemele cu care s-au confruntat marile institutiile financiare din Statele Unite.
Caderea Lehman Brothers si preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America au zguduit din temelii inca odata pietele bursiere internationale, iar efectele acestora s-au simtit cu intensitate si pe BVB.
Toate aceste vesti au adus noi minime pe bursa de la Bucuresti. Pe 16 septembrie, BET-C a scazut cu 7,32% inregistrand cea mai severa corectie din 2008, in timp ce BET-FI a picat cu nu mai putin de 9,44%, ajungand la nivelul din 2005.
Scaderile din ultima vreme inregistrate pe piata de capital autohtona s-au produs la nivel psihologic si este posibil ca fondurile de investitii straine inca ramase in piata sa isi lichideze portofoliile detinute, apreciaza Paul Brendea, analist financiar la Prime Transaction.
“Exista posibilitatea sa fie printre ultimele socuri de o asemenea intensitate pe BVB dat fiind faptul ca preturile inregistrate in momentul de fata sunt extrem de atractive, bursa romaneasca inregistrand printre cele mai mari scaderi din regiune”, spune Brendea.
Institutii financiare de prim rang cad victime
Criza financiara generata de creditele ipotecare neperformante din Statele Unite a afectat atat banci din America cat si din Europa. Iar de la aparitia sa - la jumatatea lui 2007 – estimarile analistilor privind pierderile incasate de banci sunt tot timpul reevaluate in sus.
Iar, dupa mai multe revizuiri ale estimarilor s-a ajuns in final si la falimente. Lehman Brothers este ultimul exemplu, multi considerand ca este unul dintre cele mai importante falimente de pe piata americana.
Fannie Mae si Freddie Mac – institutii financiare cu ratingul triplu A - au primit ajutoare din partea statului american, iar Merrill Lynch - aflata in impas - a fost achizitionata de Bank of America printr-o tranzactie totala de 50 miliarde de dolari, salvandu-se astfel de la inec.
American International Group (AIG) a cazut si ea victima, iar actiunile cotate la bursa din New York au scazut in 8 zile de la 21 de dolari la 1,25 dolari pe actiune. Insa dupa ce Federal Reserve - banca centrala a Statelor Unite - a anuntat ca va credita AIG cu 85 de miliarde de dolari, pretul companiei de asigurari a inceput sa creasca, inchizand sedinta din 16 septembrie la 3,75 dolari pe actiune.
Bancile romanesti – imune la criza globala
“Este posibil sa mai vedem si alte falimente pe pietele externe, deoarece este greu pentru o companie de nivelul celor americane sa-si controleze pierderile atata timp cat marile banci americane depind foarte mult una de alta”, spune Brendea.
El considera ca sistemul bancar romanesc nu are legatura cu ce se intampla pe piata americana, deoarece sunt entitati separate. “Chiar daca vorbim despre banci care fac parte din grupuri bancare din Europa de Vest, nu poate fi vorba de un efect direct pe care sa il resimta bancile romanesti. Daca, spre exemplu, Societe Generale ar raporta pierderi, acest fapt nu ar afecta BRD, aceasta fiind o entitate separata”, spune analistul.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News