In luna martie, in cadrul programului national de dezvoltare rurala au fost aprobate ghidurile pentru Masura 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole si forestiere si Masura 123 - Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere. Fondurile ce vor fi alocate au ca destinatie investitiile realizate de IMM-urile in domeniu.
In cadrul Masurii 123 au fost alocate fonduri totale de 1,07 miliarde euro. Fondurile sunt nerambursabile si vor fi acordate beneficiarilor eligibili atat pentru investitii corporale cat si necorporale din industria de prelucrare a produselor agro-alimentare si din industria forestiera.
Nu toate investitiile pe care o intreprindere doreste sa le realizeze pot fi sustinute din fondurile aferente Masurii 123.
Astfel, investitiile corporale acceptate pentru produsele agricole sau forestiere presupun constructia sau modernizarea cladirilor folosite in procesul de productie sau folosite ca depozit. De asemenea, se pot obtine fonduri si pentru achizitionarea, inclusiv prin leasing, de noi utilaje sau instalatii, precum si pentru realizarea de investitii in vederea imbunatatirii controlului intern al calitatii materiei prime sau a produselor finale.
Bineinteles, una din cele mai importante investitii pentru care micii intreprinzatori pot primi sume importante de bani o reprezinta investitile realizate pentru producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile.
Investitiile necorporale reprezinta pentru multi intreprinzatori o categorie pe cat de importanta pe atat de neglijata.
Astfel, IMM-urile care activeaza in domeniul agricol sau forestier pot primi fonduri nerambursabile pentru organizarea si implementarea sistemelor de management al calitatii si de siguranta alimentara.
Totodata sunt finantate si investitiile in cumpararea de know how, patente sau licente dar si softuri pentru implementarea proiectelor.
Investitiile necorporale prevazute a fi finantate in cadrul Masurii 123 cuprind si acoperirea diferitelor taxe, precum taxele pentru arhitecti, notariale, pentru eliberarea avizelor si autorizatiilor necesare implementarii proiectelor.
Pentru microintreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii – cuantumul sprijinului este de 50% din valoarea eligibila a investitiei, cu un plafon maxim al sprijinului public nerambursabil de 2.000.000 euro/proiect.
Intensitatea sprijinului pentru Regiunea de Dezvoltare 8 Bucuresti – Ilfov se limiteaza la 40% din valoarea eligibila a investitiei.
Pentru a beneficia de aceste fonduri, intreprinderile trebuie sa depuna un proiect de investitii realizat impreuna cu un consultant. In eventualitatea in care clientul doreste co-finantare de la o banca pentru a face dovada surselor proprii, atunci pe baza planului de afaceri intocmit de firma de consultanta, banca poate face o analiza a clientului si poate preabroba o cofinantare la proiect.
Banca poate asigura cofinantare, in functie de eligibilitatea clientului, dar si a garantiilor pana la 100% din proiect, urmand in perioada in care grantul european se incaseaza de client sa constituie sursa de rambursare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News