Biroul de Credit a facut, la doi ani de la infiintare, portretul robot al restantierului. El este barbat, are intre 35 si 39 de ani, sta in Bucuresti si a luat un credit de consum de pana la 1000 RON. Sute de persoane se afla insa pe listele Biroului pentru datorii mai mici de 1 RON, desi destui au ajuns acolo doar datorita neglijentei bancilor.
Datele Biroului de Credit, institutia infiintata de banci pentru a monitoriza rau-platnicii, arata ca la sfarsitul lunii iulie valoarea totala a restantelor depasea 238 de milioane RON.
Zeci de mii de romani au datorii la mai mult de doua banci
Peste 36.000 de romani au datorii la doua sau mai multe banci. Interesant este ca exista sase romani care au datorii la 8 banci, 24 cu datorii la 7 banci, 55 cu datorii la 6 banci, 270 cu datorii la 5 banci si 1091 cu datorii la 4 banci.
Cazul cel mai flagrant de restantier il reprezinta o femeie din Bucuresti care a inregistrat de-a lungul timpului 20 de credite restante la nu mai putin de 14 banci. Cea mai mare restanta in euro o reprezinta cea de 180.000, a unui barbat din judetul Ilfov care a contractat un credit imobiliar. Cea mai mare restanta in dolari este a unui barbat din Constanta si ajunge la aproximativ 200.000 de dolari, iar un barbat din Bucuresti este detinatorul celei mai mari restante la creditele in lei ? 480.000 RON.
Creditele de consum detin grosul restantelor
Peste 75% din numarul restantelor si aproximativ 80% din valoarea acestora se inregistrau la creditele de consum. Imprumuturile acordate prin intermediul cardurilor de credit se plaseaza pe locul al doilea, cu peste 20% din numarul restantelor si aproximativ 15% din valoare.
Pe categorii de varste, cele mai importante restante le inregistreaza cei din categoria 35-39 de ani, urmati de cei cu varsta cuprinsa intre 25 si 29 de ani si de cei intre 30 si 34 de ani.
Bucurestenii conduc detasat in topul rau-platnicilor, cu restante insumand aproximativ 55.000 RON, urmati de cei din judetele Prahova, Iasi, Constanta si Hunedoara, cu sume mai mici de 10.000 RON in fiecare dintre acestea.
Barbatii detin aproximativ 60% din valoarea restantelor curente, iar restantele de pana la 1000 de RON detin aproximativ 78% din numarul total al acestora.
Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit afirma ca in ciuda semnalelor trase de presa si a reclamatiilor formulate de clienti, mai exista inca sute de datornici care figureaza in baza de date cu datorii ridicole, de mai putin de 1 RON.
Acestia risca sa nu primeasca credite de la banci, desi destui au ajuns in aceasta situatie din neglijenta sau superficialitatea bancilor.
Din pacate, Biroul de Credit nu poate face nimic pentru rezolvarea situatiei acestora. Doar institutia de credit care i-a raportat ca rau platnici are posibilitatea sa-i stearga din baza de date a Biroului de Credit.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News