top banner

Cum afecteaza comisioanele randamentele fondurilor mutuale?

20 Septembrie 2007 | Autor: Vlad Deliu

Majoritatea fondurilor deschise de investitii din Romania percep clientilor comisioane de rascumparare si de management, iar unele isi opresc si comisioane de subscriere. Nivelul comisioanelor este precizat in prospectul de emisiune, iar investitorii trebuie sa tina cont de ele atunci cand isi calculeaza randamentul net al plasamentelor in fonduri.
 
Unul dintre primii pasi pe care un investitor trebuie sa-l parcurga inante de a alege un anumit fond, este sa consulte prospectul de emisiune al acestuia si sa treaca in revista comisioanele practicate de societatea care administreaza fondul respectiv.
 
Comisioanele de subscriere se percep in momentul in care investitorul ia decizia de investitii si trimite efectiv banii in contul curent al fondului ales. Dupa ce se percepe comisionul, suma ramasa se transforma in unitati de fond (la valoarea unitatii din ziua in care au intrat banii in cont). In prezent, pe piata, comisioanele de subscriere variaza intre 0% si 2% in functie de suma investita.
 
Comisioanele de rascumparare se percep in momentul in care investitorul se hotaraste sa vanda unitatile de fond. Transformarea se face pe baza valorii unitatii de fond din ziua in care s-a primit cererea de rascumparare, valoare din care se opreste comisionul de rascumparare. Suma obtinuta se transfera in contul curent al investitorului, insa trebuie stiut ca, de regula, comisionele bancare sunt suportate de investitor. In acest moment, comisioanele de rascumparare variaza intre 10% si 0% in functie de perioada de detinere si suma totala investita.
 
In general, cu cat perioada de detinere este mai mica, cu atat comisionul este mai mare. Acest sistem de taxare este unul care isi propune sa protejeze investitorii care au un orizont de investitie de cel putin 1 an, pentru ca descurajeaza intrarile speculative de capital, care nu fac decat sa afecteze negativ evolutia unitatilor de fond. Este de asteptat ca o data cu modificarea modalitatii de calcul a activului net al fondurilor mutuale, aceste miscari speculative sa dispara, fapt ce ar putea genera in scurt timp o modificare a filosofiei de stabilire si a nivelului comisioanelor de rascumparare.
 
Comisioanele de management sunt percepute de societatea de administrate, de regula lunar, se aplica la valoarea medie a activului net in luna respectiva, sunt corelate cu performanta obtinuta si de obicei nu depasesc 1% pe luna.
 
Comisioanele au influenta covarsitoare asupra randamentului net al unei investitii. Acesta se calculeaza dupa urmatoarea formula (in varianta simpla): [valoarea actuala/ investitie initiala bruta (suma virata in contul fondului)] - 1
 
Randamentele fondurilor deschise de investitii sunt publicate atat pe site-urile societatilor de administrare, cat si intr-o serie de publicatii financiare si pe site-uri web specializate. Randamentele sunt in general calculate si afisate atat zilnic, cat si pentru intervale de timp de 1, 3, 6 si 12 luni sau pentru asa numitul YTD (eng. Year to date), adica de la inceputul anului pana in prezent.
 
Toate aceste randamente includ comisionul de management, deoarece plata acestuia catre societatea de administrare este deja reflectata in valoarea unitatii de fond.
 
Spre exemplu, presupunem ca un investitor decide sa investeasca 10.000 lei in fondul KD Maximus la data de 31.12.2006. La recomandarea noastra, pentru a intra intr-o grila mai avantajoasa de comisionare, investitorul va depune in contul KD Maximus suma de 10.000,01 lei. Societatea de administrare percepe un comision de 0,5%, rezultand suma de 9950,01 lei.
 
La data de 31.12.2006, valoarea unei unitati de fond a fost de 15,5890 lei; rezulta ca investitorul va primi un numar de 638,271214 unitati KD Maximus. La data de 17.09.2007, cand hotaraste sa le rascumpere, valorea unei unitati de fond este de 21,4944 lei. Pentru ca detinearea este pe o perioada mai mare de 60 de zile, societatea de administrare nu percepe comision de rascumparare. Suma primita de investitor va fi de 13.719,26 lei, ceea ce corespunde unui randament net de 37,19%.
 
Vlad Deliu este analist la KD Investments

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii
Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul