Unul din domeniile ce prezinta un real interes in zona fondurile structurale il reprezinta dezvoltarea microintreprinderilor. Fondurile dedicate sunt alocate pentru cresterea competitivitatii societatilor romanesti, cresterea productivitatii acestora, in principal pentru reducerea decalajelor dintre diversele zone de dezvoltare din Romania.
Nu orice companie se califica automat pentru obtinerea finantarii din partea UE iar proiectele trebuie sa aduca, pe langa dezvoltarea propriei afaceri, beneficii pentru situatia economica a regiunii.
Industriile vizate sunt cea prelucratoare, constructiile, informatii si comunicatii, intretinerea si repararea autovehicolelor, transport si depozitare, activitati de alimentatie, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare.
Intreprinderile mici si mijlocii pot accesa sumele oferite de Uniunea Europeana prin Axa Prioritara "4.3 Dezvoltarea Microintreprinderilor" - prin Programul Operational Regional.
Prin intermediul acestei axe au sunt puse la dispozitie pentru solicitantii din Romania 286 milioane euro pana in 2013.
Proiectele pentru care se pot depune dosare sunt achizitionarea de echipamente si tehnologii noi, moderne, pentru activitati de productie si constructii, achizitionarea de sisteme IT, inclusiv softuri, precum si pentru constructia sau modernizarea spatiilor de productie ale microintreprinderilor.
Valoarea totala acceptata a unui proiect, pentru ca acesta sa poata fi finantat partial de Uniunea Europeana, este cuprinsa intre 70.000 lei si 1,7 milioane lei. Aceste sume includ atat cheltuielile eligibile cat si pe cele neeligibile din punct de vedere al acoperirii cu fonduri structurale.
Contributia proprie a solicitantului trebuie sa fie minim 30% din valoarea eligibila a fi subventionata din fonduri structurale.
Astfel, chiar daca investitia totala este de 1 milion de lei, in cazul in care numai jumatate din aceasta suma, respectiv 500.000 lei, vor fi folositi in scopurile regasite in axa prioritara, solicitantul de fonduri poate obtine maxim 70% din aceasta suma, adica 350.000 lei.
Nu toate microintreprinderile se califica pentru obtinerea finantarii din partea UE. Astfel, in cazul Programului Operational Regional se vor accepta numai solicitantii care isi desfasoara activitatea in mediul urban.
De asemenea, IMM-ul trebuie sa aiba minim un an de activitate iar in anul fiscal precedent datei de depunere a cererii de finantare este obligatoriu sa fi obtinut profit din exploatare.
In cazul proiectelor care implica numai achizitionarea de bunuri, fara lucrari de constructii, solicitantul trebuie sa aiba in proprietate sau chirie spatiul in care desfasoara activitatea pentru care vor fi achizitionate bunurile finantate din fonduri structurale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News