Din totalul societatilor mici si mijlocii, numai 14% isi finanteaza afacerea, intr-un anumita masura, din credite bancare. Principala cauza, spun bancherii, pare a fi lipsa unei capacitati a managerilor de a intelege produsele bancare. De cealalta parte, firmele acuza birocratia si costurile prea mari.
"Doar 14- 15% din intreprinderile mici si mijlocii din Romania sunt finantate de banci " a declarat Aurel Saramet, presedintele la Fondul National de Garantare a Creditelor IMM (FNGCIMM), in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar, adaugand ca in restul tarilor din Europa situatia este tocmai inversa: circa 77% din totalul IMM-urilor apeleaza la creditele bancare pentru a-si finanta afacerea.
Starea de fapt este pusa pe seama slabei capacitati a antreprenorilor de a intelege sistemul financiar bancar si structura produselor oferite de acesta.
"99% dintre IMM-uri sunt reprezentate de microintreprinderi, unde managerul este si contabil, si jurist si expert in marketing", a continuat Aurel Saramet, precizand ca o astfel de structura face practic imposibila intelegerea cerintelor impuse de banci, lucru ce duce, de cele mai multe ori la respingerea dosarului.
In aceeasi nota, bancheri privesc creditarea drept un parteneriat intre institutie si client care sa se constituie intr-o impartire a riscului, in timp ce solicitantii de imprumuturi doresc sa obtina o finantare cat mai mare cu o contributie cat mai mica.
"In cazul unei idei bune de afacere pe care banca o finanteaza in proportie de 100%, dar care in final nu se dezvolta, clientul pierde doar o oportunitate, in timp ce banca pierde banii bagati in acea afacere. Exista in acest caz o disproportionalitate a riscului asumat", a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank in cadrul aceluiasi seminar.
Pe de alta parte, aproximativ 40% din managerii IMM-urilor din Romania considera dobanzile practicate de banci prea mari iar accesul la credite, dificil. La toate acestea se adauga si birocratia, invocata de peste 70% dintre manageri, conform unui sondaj realizat de CNIPMMR.
Partenerii tin locul garantiilor
Un numar extins dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania nu apeleaza la finantarea bancara deoarece nu detin o garantie cu care sa acopere sumele solicitate.
Aceasta problema este resimtita, in special, in faza de inceput a afacerilor cand nu exista active si nici o istorie a evolutiei financiare a companiei, iar riscul pe care banca si l-ar asuma este mai mare.
Solutia, in astfel de cazuri, este data de institutiile de garantare care, in urma propriei analize a companiei si pe baza parteneriatelor cu bancile comerciale, pot garanta un anumit procent din credit.
In cazul FNGCIMM, acest procent urca pana la 70%- 75% din valoarea creditului astfel incat garantia proprie ca trebuie adusa de firma este mult diminuata.
"Pentru 2008 estimam un numar de 3.500 de clienti IMM-uri si credite garantate in valoare de 230 milioane euro", a afirmat Saramet.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News