top banner

Avantajele leasingului pentru echipamente

05 Iunie 2008 | Autor: Daniel Pausescu

Leasingul reprezinta in Europa principala sursa de finantare a companiilor, cu precaderea din sectorul IMM-urilor, pentru investitiile in echipamente. In Romania insa, aceasta optiune de abia incepe sa prinda contur cu toate ca leasingul prezinta avantaje multiple fata de creditele bancare sau autofinantare.
 
In Germania, peste 70% din firmele mici si mijlocii prefera leasingul sau inchirierea pentru achizitionarea masinilor si utilajelor, urmand Austria cu peste 65% si Suedia cu 63%. In schimb, pentru România, principala sursa de finantare a afacerii si a proiectelor de investitii a ramas in continuare constituita de fondurile proprii sau credite bancare, foarte putine companii recurgand la leasing.
 
Acest procent este preponderent dominat de achizitia prin leasing a vehiculelor sub 3,5 tone, respectiv din gama autoturismelor, insa cota de piata echipamentelor si a vehiculelor comerciale creste din ce in ce mai mult.
 
Credit bancar sau leasing?                
 
Leasingul reprezinta o alternativa importanta pentru finantarea investitiilor, oferind o flexibilitate superioara, precum si conditii avantajoase.
 
In primul rand, utilizatorul intra imediat in posesie bunului si il poate exploata. De asemenea, nu se solicita garantii suplimentare asa cum se procedeaza in cele mai multe cazuri in situatia creditelor bancare pentru investitii.
 
Exista si o serie de avantaje fiscale si contabile. In primul rand, capitalul propriu se pastreaza liber deoarece finantarea investitiilor nu se face din fondurile societatii, acestea putand fi folosite pentru a acoperi alte nevoi.
 
Ratele platite la leasing sunt deductibile conform legislatiei in vigoare, putand fi asimilate cheltuielilor operationale.
 
La credit, in suma finantata este inclus TVA-ul, ceea ce inseamna aplicarea dobanzii la intreaga suma, pe cand la finantarea in leasing TVA-ul este platit gradual impreuna cu fiecare rata. Aceasta, desigur, in conditiile in care dobanda aplicata este identica.
 
Procedura de acordare
 
Procedura pentru finantarea in leasing este mai flexibila, adaptandu-se la specificul fiecarui proiect. In plus valoarea colateralului oferit este mai mare decat in cazul garantiilor bancare, acoperind in acest fel o parte mai mare a finantarii.
 
De asemenea, exista un grad sporit de flexibilitate in ceea ce priveste criteriile de acordare a finantarii prin leasing. Acest lucru este explicat prin faptul ca, echipamentul achizitionat ramane in proprietatea finatatorului, contractul de leasing fiind asimilat unuia de inchiriere.
 
Astfel, in cazul in care clientul nu isi mai onoreaza datoriile lunare, societatea de leasing poate valorifica bunul mult mai usor decat o banca, care ar fi fost obligata sa recurga la instanta pentru executarea silita.
 
Un element important pentru finantarea in leasing a echipamentelor il constituie libertatea de alegere a furnizorilor. Astfel, clientul alege tot ceea ce il priveste: furnizorul, produsul, negocieaza pretul de achizitie cu furnizorul, termenul de livrare, alege chiar si societatea de asigurare.
 
In cazul in care clientul solicita sugestii privind furnizori potentiali, societatea poate sa-i comunice o lista cuprinzatoare, la care sa poata apela si discuta direct.
 
Abordarea societatilor de leasing in general, si a Unicredit Leasing in particular, este una personalizata atat in ceea ce priveste clientul si proiectul de investitie al acestuia cat si in ceea ce priveste relatia cu furnizorul.
 
Daniel Pausescu este director de vanzari, Divizia Echipamente si Vehicule, UniCredit Leasing.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul