Firmele romanesti vor avea la dispozitie dupa aderarea la UE miliarde de euro pentru dezvoltare si cresterea competitivitatii. In primii noua ani de la aderare, Romania va trebui sa cheltuiasca 9 milioane de euro pe zi din fondurile de post aderare. Elaborarea unor proiecte finantabile pentru accesarea acestor sume, constituie insa o problema.
Romania va primit de la UE pentru perioada 2007-2013 peste 29 de miliarde de euro, a spus seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, la o conferinta pe tema accesului la fondurile europene, organizata de BCR, Erste Bank si Delegatia Comisiei Europene.
Este vorba de fonduri pentru politica agricola comuna (12 miliarde) si fonduri structurale si de coeziune (17,2 miliarde). Aceste sume trebuie cheltuite pana in 2015, avand in vedere faptul ca fondurile europene pot fi cheltuite in decurs de doi ani de la data semnarii contractelor.
Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a aratat ca sumele vor ajunge chiar la 30 miliarde euro, daca se iau in calcul si instrumentele financiare europene de vecinatate si parteneriat. Reprezentantul guvernului considera ca elementul de baza pentru cheltuirea acestor bani este crearea de proiecte eligibile, care sa beneficieze de cofinantarea bancilor romanesti.
Elaborarea unor proiecte finantabile a constituit o problema si pentru tarile care au aderat in 2004 la UE. Insa o strategie coerenta la nivelul autoritatilor centrale si o consiliere eficienta a IMM a facilitat accesul la aceste fonduri nerambursabile.
Rolul de informare si consiliere a revenit atat autoritatilor centrale si locale, cat si bancilor. Erste Bank a introdus in reprezentantele sale din Cehia, Ungaria si Slovacia, ?birouri UE". Acestea furnizeaza informatii despre consecintele aderarii si consultanta in vederea aplicarii pentru obtinerea finantarii unor proiecte de investitii. Si in Romania, ?bancile trebuie sa-si asume rolul de intermediatori financiari?, este de parere Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.
Avand in vedere si experienta pe care au avut-o cu accesarea fondurilor europene de pre-aderare, firmele romanesti trebuie sa-si stabileasca foarte clar prioritatile de dezvoltare in cadrul UE si proiectele pentru care vor solicita finantare.
?Planul de dezvoltare dupa 2007 este primul din cele cinci aspecte pe care o companie trebuie sa le stabileasca pentru a beneficia de fonduri structurale?, sustine Razvan Cotovelea, director general in cadrul Ministerului Finantelor. Un alt aspect care trebuie urmarit este legat de modul in care se incadreaza activitatea firmei in Programele Operationale stabilite. Capacitatea de cofinantare este un alt reper important la care firma trebuie sa se gandeasca pentru a vedea care este valoarea finantarii pe care o poate solicita. De asemenea, companiile trebuie sa stie pe ce firme de consultanta se pot baza pentru a accesa si alte programe de finantare.
Aderarea Romaniei la UE poate aduce beneficii pentru firmele romanesti, chiar si pentru IMM. ?Exista foarte multe preocupari legate de aderarea la Uniune si de efectele pe care acestea le-ar avea asupra IMM romanesti. Dar, aderarea reprezinta mai degraba o oportunitare dacat un pericol pentru acestea?, crede Gertrude Hahn, director pentru Afaceri Europene la Erste Bank.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News