Pana de curand, o companie care inregistra datorii neachitate, cat de mici, catre bugetul de stat era exclusa automat de la obtinerea unui credit bancar. In prezent, bancile si-au introdus in oferta produse speciale prin care acorda finantare companiilor in scopul acoperirii acestor datorii.
In ultima perioada, odata cu majorarea penalitatilor de intarziere la plata datoriilor catre buget, intreprinderile nu isi mai permit sa nu plateasca la timp impozitele. Orice intarziere costa acum mai mult. Iar, in cazul in care nu au fondurile necesare, pot recurge mai nou chiar la un credit bancar specializat.
"Creditul pentru plata datoriilor bugetare restante a aparut din necesitatea de a facilita accesul clientilor la finantare", a declarat Aurel Voicescu, supervizor in cadrul biroului de credite micro si PFA al BCR, una din bancile care acorda astfel de imprumuturi.
Voicescu mentioneaza ca noul produs a fost bine primit de catre clienti, datorita a doua mari beneficii pe care le aduce situatiei financiare a companiei:
- imbunatateste cazierul fiscal al societatii
- elibereaza si transfera o datorie pe termen scurt intr-o datorie pe termen lung
Criterii mai restrictive la acordare
Conditiile de acordare a unui astfel de imprumut sunt mai restrictive decat in cazul altor produse similare ale bancii.
"Datorita riscului ridicat prezentat de acest tip de finantare, a fost nevoie de realizarea unui cadru special de creditare pentru finantarea acestei destinatii", spune Voicescu.
Societatea nu trebuie se afle in faliment iar impotriva acesteia nu trebuie sa se fi intreprins actiuni juridice pe baza unor cereri depuse de partenerii sai de afaceri. Acestea sunt cateva din conditiile impuse de BCR.
Bancile nu se prea inghesuie sa acorde finantare nici pentru intreprinderile cu un istoric de activitate mai mic de un an. Acest segment este denumit de bancheri « start-up ».
Chiar si institutiile care acorda astfel de imprumuturi analizeaza de doua ori dosarul de credit al solicitantilor.
Creditul pentru start–up depinde de actionar
"BCR nu impune conditii speciale de creditare, dar urmareste implicarea intr-o masura mai mare a actionariatului principal in afacerea nou creata", a precizat Aurel Voicescu.
Mai mult, deoarece in majoritatea cazurilor societatile comerciale se identifica cu actionarul majoritar, se va urmari si comportamentul lui de plata in trecut si capacitatea acestuia de a conduce afaceri profitabile.
In cazul in care imprumutul este totusi acordat, conditiile de creditare sunt mai restrictive decat in situatia altor produse ale bancii, iar garantiile prezentate devin cruciale.
La BCR, finantarea unui start-up nu se face fara un avans minim de 25% din investitie si cel putin o garantie imobiliara cu destinatie rezidentiala, detinuta de actionarul majoritar.
De asemenea, perioada de acordare nu poate depasi 15 ani, iar perioada de gratie nu va fi mai mare de 12 luni.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News