top banner

Fondurile monetare, amenintate de cresterea dobanzilor

28 Ianuarie 2008 | Autor: Alina Branescu

Fondurile monetare ar putea pierde teren si in 2008 in fata depozitelor bancare, ca urmare a majorarii ratei dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala si a aversiunii sporite la risc. Deprecierea puternica a leului ar putea face investitorii sa caute plasamente in valuta, spun administratorii de fonduri.
 
Efectul ultimei decizii a bancii centrale poate fi unul in lant: cresterea ratei dobanzii de politica monetara duce la cresterea ratei dobanzii la credite si implicit, la depozite. Unele banci au reactionat deja la aceasta masura, prin cresterea randamentelor la produsele de economisire.
 
Efectele nu se termina aici. Depozitele la termen devin mai atractive din punctul de vedere al castigului generat, chiar daca bancile nu cresc ratele dobanzilor cu acelasi procent al ratei dobanzii de referinta. Nu acelasi lucru se poate spune si despre fondurile monetare, care continua sa aduca randamente anuale scazute. Bancpost Plus inregistreaza un randament anual de 5.92%, iar Simfonia 1 de 6.34%.
 
„Ca urmare a cresterii ratelor dobanzilor pasive, combinata cu o instabilitate in crestere a pietelor de actiuni, cred ca investitorii vor fi tentati sa-si cresca expunerile pe piete conservatoare legate de instrumente de venit fix, aur etc”, afirma Florin Dolea, director executiv la Pioneer Asset Management.
 
 Luand evolutia pe ultimii 4 ani a fondurilor monetare se poate observa ca activul net total a crescut cu numai 12 milioane lei din 2004 si pana la sfarsitul lui 2007, cand a atins suma de 132 milioane lei. Acest lucru demostreaza ca nu au prezentat un interes prea mare in nici un an, atentia investitorilor fiind indreptata ca si in prezent spre depozite bancare si fonduri cu risc ridicat.
 
In schimb, activul net al fondurilor mai riscante a avut cresteri spectaculoase: in cazul fondurilor de actiuni: de la 19 milioane lei in 2004 la 398 milioane lei in 2007, iar in cazul celor diversificate, de la 46 milioane lei la 343 milioane lei.
 
Astfel, batalia se da in continuare intre depozitele la termen - care sunt preferate de investitorii dornici de un castig sigur si fondurile mutuale de actiuni si diversificate- care pe langa riscul destul de ridicat, ofera si profit pe masura.
 
Cu toate acestea, in 2008, lucrurile pot lua o noua turnura, data fiind conjunctura nefavorabila pentru acest nou inceput de an: bursa a inceput sa inregistreze corectii din ce in ce mai mari, iar cursul euro-leu a crescut, ducand la deprecierea substantiala a monedei nationale. Toate acestea combinate cu un context international instabil, duc la scaderea increderii investitorilor. Acestia si-ar putea reconsidera strategia si s-ar putea refugia in instrumente cu un grad mai mare de siguranta.
 
Florin Dolea crede ca un numar tot mai mare de investitori se vor axa pe „instrumente financiare necorelate cu moneda nationala, cum ar fi cele denominate in valuta forte sau de tip multi-currency”. In acest sens, el ofera drept exemplu fondul Europa Obligatiuni care, prin portofoliul sau diversificat de valute reprezinta o „alternativa viabila in perioade de instabilitate – asa cum este cea din aceste zile”. Randamentul fondului se situeaza deja la 6%, comparativ cu inceputul anului. De asemenea, Dolea recomanda investitorilor sa opteze pentru plasamente diversificate, care pot reduce considerabil riscurile.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii
Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul