top banner

Petrolul, aurul si …. actiunile!

14 Ianuarie 2009 | Autor: Corneliu Stanciu

Criza financiara, intarirea dolarului fata de moneda europeana, petrol si aur se reflecta tot mai mult pe piata de capital locala. Acesti factori au dus la scaderea preturilor actiunilor de pe bursa sub minimele istorice, creand totodata o serie de oportunitati pentru jucatorii din piata.
 
Un mare rol in scaderea preturilor actiunilor de pe Bursa de la Bucuresti il joaca intarirea dolarului fata de moneda europeana.
 
Raportul EUR/USD a scazut, in ultimele 6 luni, de la maximul de 1,60 pana la 1,30 cat este in prezent. In paralel, dolarul a cunoscut o intarire si in raport cu petrolul si aurul.
 
Acest lucru se reflecta si in pretul actiunilor. Este normal ca o actiune ce valora 100 de dolari in urma cu o jumatate de an sa valoreze, in prezent, cu aproape 20 de dolari mai putin.
 
Evident, si investitorii sunt responsabili pentru aprecierea dolarului din ultimul timp. Acestia cauta o moneda stabila in contextul crizei financiare, mutandu-se de pe monede aflate in curs de declin pe moneda americana.
 
Populatia este obisnuita cu o moneda ca fiind ceva fix. In momentul de fata insa, moneda nu mai reprezinta ceva fix, astfel ca numai intr-o luna euro a ajuns de la 3,8 la 4,2 lei. In prima jumatate a anului, se poate ajunge si la 4,5 lei, iar dolarul se va mentine sigur peste 3 lei.
 

Intrarea in normalitate

 
In aceasta ecuatie, economia se deterioreaza, inregistrandu-se o deflatie. Fenomenul determina o scadere a preturilor actiunilor, mai exact o reasezare a lor spre normalitate.
 
Un exemplu in acest sens este criza cu care se confrunta piata imobiliara acum. In ultimii ani, aceasta crescuse mult prea mult, astfel ca preturile materialelor de constructii, imobilelor si terenurilor ajunsesera sa fie mult prea ridicate fata de valoarea lor reala.
 
In aceste conditii este normal sa existe o reasezare a preturilor si inclusiv a fortei de munca.
 

Companiile vor distribui dividende in 2009

 
In ciuda factorilor care influenteaza negativ piata bursiera in urmatorul an, cred totusi ca anumite companii vor avea rezultate bune, iar companiile care au avut profit anul trecut vor incepe sa distribuie dividende.
 
De asemenea, ma astept ca anul acesta sa asistam la o mica revenire a pietei de capital, insa in prima faza, va avea loc o stopare a caderilor abrupte ale pretului actiunilor.
 
In acest context, 2009 este un an bun de acumulare de actiuni, insa treptat, deoarece criza este de lunga durata, nu de 6 luni - 1 an.
 
Criza financiara reprezinta si pentru fondurile de investitii noi oportunitati care in trecut nu ar fi existat: oportunitati de a prelua afaceri, care in situatia actuala nu mai pot face fata din cauza lipsei de lichiditati.
 
Corneliu Stanciu este director general la Zepter Asset Management.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii
Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul