Odata cu vestile negative venite de la Comisia Europeana, investitorii ramasi in piata s-au alarmat si au inceput din nou sa vanda masiv. In sedinta de marti, bursa a suferit inca un soc. Toti indicii bursieri de la BVB au pierdut peste 5%, recuperand astfel diferentele fata de bursele externe.
Bursa de la Bucuresti s-a zguduit pentru a doua oara in acest an in sedinta de marti, toti indicii pierzand peste 5%. Cele mai lovite actiuni au fost SIF-urile care au inregistrat ieri o cadere de peste 8%.
“In ultimele doua saptamani, bursa de la Bucuresti a iesit din tendinta indicilor externi, iar acum odata cu raportul de la Bruxelles, care a venit pe nepregatite, a recuperat diferentele. Indicii de la BVB au avut zile neutre atunci cand cei externi inregistrau pierderi, insa acum diferentele trebuie recuperate”, spune Iulian Panait, presedintele KTD.
Indicii reprezentativi ai bursei, BET - masoara evolutia celor mai lichide 10 actiuni – si BET-XT – masoara evolutia celor mai lichide 25 de actiuni, au inregistrat scaderi de 5,3% si respectiv 6,2%. In acelasi timp, indicele composit al bursei, BET-C a pierdut aproximativ 5%.
Stirile negative au impact rapid
Companiile energetice au avut si ele de suferit. Dupa ce saptamana trecuta, indicele BET-NG a crescut cu peste 4,3%, in primele doua zile din aceasta saptamana acesta a scazut cu aproximativ 6%.
Principalul motor pentru cresterile companiilor energetice a fost Rompetrol Rafinare (RRC) a carui actiuni s-au apreciat saptamana trecuta cu mai mult de 33%. Insa, numai astazi RRC a pierdut mai mult de 8,3%.
“Investitorii trec destul de repede de la un sentiment la altul. Acestia au fost euforici la anuntul ca fondul de investitii american QVT a cerut CNVM sa oblige grupul Rompetrol sa deruleze o oferta publica de preluare a Rompetrol Rafinare, iar acum sufera din cauza raportului Comisiei Europene”, mai spune Panait.
Si sectorul bancar a fost profund afectat. Erste Bank a inregistrat o cadere de 15% in sedinta de marti ca urmare a pierderilor anuntate de Royal Bank of Scotland. In plus, investitorii se tem de un nou val de vesti proaste venite din mediul bancar si de aceea analistii considera ca vom mai vedea astfel de caderi.
BVB depinde de evolutia burselor internationale
Lichiditatea bursiera din sedinta de marti, s-a apropiat de 13 milioane de lei, depasind media ultimei perioade. Cele mai tranzactionate actiuni au fost Banca Transilvania (TLV), Erste Bank (EBS) si SIF-urile.
“Pentru a previziona evolutia bursei, trebuie sa ne uitam la ce se intampla in Europa. Probabil ca investitorii vor actiona maine in functie de cum vor inchide la noapte bursele americane”, completeaza Iulian Panait.
El mai spune ca nivelurile la care se situeaza piata la momentul de fata, cuprind si previziunile Comisiei Europene si ca o eventuala viitoare miscare importanta a pietei va fi cauzata de primele rezultate publicate de Banca Transilvania si BRD.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News