"Tot ceea ce va spun eu se afla pe hartie si in stadiu avansat de implementare", a precizat Constantin Nita, ministrul IMM-urilor, Comertului si Afacerilor Externe. Printre obiectivele anuntate se numara:
In martie va fi pus la punct un centru TelVerde prin care IMM-urile pot lua legatura in mod direct cu guvernul si transmite doleantele proprii.
""Nu spunem ca vom rezolva toate problemele. Dar le preluam ca atare, vedem cu ce se confrunta IMM-urile si le dirijam catre alte institutii ale statului", a mentionat Nita, subliniind rolul de integrator al ministerului.
Proceduri simplificate pentru garantiile financiare
In vederea facilitarii procesului de obtinere a unui credit bancar, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a simplificat procedura de acordare a garantiilor si a introdus noi produse.
FNGCIMM va analiza cererea de garantare in paralel cu analiza dosarul de credit de catre banca, iar timpul de asteptare se reduce considerabil.
"Pana acum, o garantie era acordata in medie in 7-8 zile", a mentionat presedintele Fondului, Aurel Saramet. Pe viitor, se doreste ca perioada de acordare sa fie de maxim 3 zile ca urmare a analizei prudentiale simplificate de tip scoring.
Mai mult, compania poate obtine de la Fond un "angajament de garantare" chiar inainte de a depune la banca documentatia in vederea obtinerii imprumutului.
Printre produsele noi pe care Fondul le-a adaugat in portofoliu se numara:
- garantii suplimentare pentru creditele ale caror ipoteci si-au pierdut din valoare;
- garantii pentru finantarile in valuta, in vederea acoperirii riscului valutar;
- garantii pentru imprumuturi ce au ca obiect refinantarea creditelor pentru IMM.
Garantiile acordate de Fond sunt irevocabile, exprese si neconditionate in procent de pana la 80% pentru toate finantarile acordare IMM-urilor.
In baza unui protocol semnat cu Eximbank, garantarea ajunge pana la 100%, in cazul finantarii proiectelor prioritare, precum si a celor eligibile pentru alocatii din fonduri europene.
Comisioane mai mici la proiectele cu fonduri europene
Pana la inceputul acestui an, comisionul solicitate de FNGCIMM pentru acordarea garantiilor era cuprins intre 1,5% si 2,5%, in functie de tipul creditului garantat, moneda de imprumut si tipul garantiei solicitate de banca.
In prezent, comisioanele percepute de Fond sunt structurate in functie de categoria de risc si variaza de la 1,75% in cazul categoriei I de risc pana la 2,55% pentru categoria a III-a de risc.
IMM-urile care se finanteaza din fonduri europene si au nevoie de o garantie obtin insa un pret mai bun. Comisionul perceput variaza intre 1,15 si 1,60%, in functie de categoria de risc ce reiese din analiza dosarului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News