Consiliul de administratie al Bancii Transilvania propune ca profitul obtinut in 2007 sa fi capitalizat, urmand ca banca se emita din nou actiuni gratuite In plus, conducerea institutiei solicita o noua infuzie de capital din partea actionarilor.
Banca are nevoie de noi fonduri pentru a sustine planurile sale de dezvoltare si de a mentine solvabilitatea la un nivel adecvat, se arata in Raportul administratorilor
Bugetul de investitii pentru acest an - care va fi supus aprobarii AGA pe 22 aprilie 2008 - se ridica la 46,3 milioane euro, din care 9,5 milioane vor fi destinate subsidiarelor grupului.
Banca Transilvania va aloca pentru propriile investitii 36,8 milioane euro, jumatate din ei urmand a fi destinati extinderii retelei teritoriale. O alta investitie importanta o reprezinta pregatirile necesare pentru emiterea cardurilor cu cip.
Consiliul de administratie (CA) propune o majorare de capital de 30,5 milioane lei, pretul de emisiune fiind de 0,35 lei pe actiune. La emisiune ar urma sa participe investitorii care figureaza ca actionari in Registrul BVB la data de 16 mai 2008.
O alta propunere este ca profitul net din 2007 sa fie alocat pentru majorarea capitalului social. Iar, pentru a pastra traditia, se vor emite din nou titluri gratuite: la fiecare 100 actiuni vechi se vor oferi inca 68.4 actiuni noi.
In acest an, banca are ca obiectiv sa intareasca auditul intern si sa efectueze inspectii mai ample in unitati. In contextul ultimelor evolutii de pe pietele financiare internationale, parametrii de risc pentru 2008 au fost stabiliti la niveluri mai prudente.
Institutia ia in considerare si deschiderea unei sucursale in Republica Moldova, in parteneriat cu BERD, IFC si alte institutii bancare.
Salariile pun presiune pe costuri
Profitul brut al bancii este estimat a atinge 300 milioane lei in 2008, cu 31% mai mult decat in 2007. Cresterea va fi sustinuta printr-o majorare a veniturilor cu 41%. Banca Transilvania mizeaza in special pe veniturile din comisioane, care se asteapta sa urce cu 59%.
Veniturile totale vor creste insa mai lent decat cheltuielile, prognozate a avansa cu 46%. CA estimeaza ca cea mai mare presiune va veni din partea costurilor salariale, unul din obiectivele pentru acest an fiind atragerea de noi salariati, atat pentru unitatile care vor fi infiintate cat si pentru noile linii de afaceri.
De remarcat ca in 2007 s-au cesionat salariatilor 11,95 milioane de actiuni ale Bancii Transilvania la pretul de 0,36 lei pe actiune. Diferenta dintre valoarea de piata si pretul de vanzare a fost de 8,5 milioane lei, cost suportat de catre banca.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News