OTP Asset Management a intrat pe piata fondurilor mutuale cu un fond de actiuni, unul diversificat si altul monetar. Comisioanele de rascumparare practicate de administrator scad in paralel cu riscul investitiei.
Incepand cu aceasta luna numarul fondurilor deschise de investitii s-a marit odata cu lansarea de catre OTP Asset Management a trei fonduri mutuale: OTP AvansisRO (fond de actiuni), OTP BalansisRO (fond diversificat) si OTP ComodisRO (fond monetar). Astfel, numarul fondurilor mutuale a crescut de la 43 la 46.
OTP Asset Management a incercat sa multumeasca toti investitorii, indiferent de apetitul lor pentru risc. Fondurile se adreseaza persoanelor fizice si juridice, atat din Romania, cat si din strainatate.
Insertia initiala de capital a fost de cate 9,18 milioane lei pentru fondul de actiuni si pentru cel diversificat si inca 7,23 milioane lei pentru fondul monetar. “Aportul de capital din partea OTP Group in cele trei fonduri deschise de investitii va fi de aproximativ 7 milioane euro” a declarat Ion Mincu-Radulescu, presedinte OTP Asset Management.
Fondul de actiuni - OTP AvansisRO - va investi intre 60% si 95% din portofoliu in actiuni. In prezent, acesta detine active cu grad ridicat de risc in proportie de 80% din portofoliu , restul fiind plasat in depozite bancare si obligatiuni.
OTP BalansisRO are o strategie de risc mai moderata, deoarece si-a propus sa aloce cel mult jumatate din active in actiuni. Obiectivul fondului este sa obtina randamente peste dobanzile oferite de depozitele bancare.
Cel mai putin riscant este OTP ComodisRO, care va aloca 90% din bani in instrumente de pe piata monetara. Prin aceste plasamente, se incearca obtinerea unor randamente stabile si a unui grad foarte ridicat de lichiditate.
Comisioanele scad cu riscul
Comisionul de subscriere este de 3 lei pentru toate fondurile cu risc ridicat, insa acesta poate fi ocolit in cazul in care se rascumpara unitatile dintr-un fond OTP si se investeste in aceeasi zi, in altul apartinand aceluiasi administrator.
In ceea ce priveste comisioanele de rascumparare, ele difera de la un fond la altul. Pentru OTP AvansisRO, investitorul plateste un comision de 1,5% daca retrage unitatile inainte de implinirea a 6 luni de la subscriere. Costurile scad treptat, astfel incat daca iesirea din fond se face dupa un an si jumatate, comisionul va fi 0%.
Pentru OTP BalansisRo, costurile sunt mai moderate, astfel ca nivelul maxim al comisionului perceput este de 1% - daca rascumpararea se face pana in 6 luni. Dupa un an de la subscriere, nu se mai plateste nimic.
Fondul monetar are cea mai favorabila politica de comisioane, deoarece nu exista nici comisioane de subscriere, nici de retragere.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News