Bancile incep ofensiva la depozite si pe segmentul de IMM-uri
03 Martie 2009 | Autor: Alexandra Popa
Bancile nu se multumesc cu economiile atrase de la populatie, ci ataca si segmentul companiilor. Fata de acum un an, dobanzile s-au dublat si ating valori de 16% la lei si de peste 6% la euro. In cateva luni, plafonul de garantare al depozitelor urmeaza sa fie majorat la 50.000 euro si in cazul sumelor depuse la banci de catre IMM-uri.
Randamentele oferite de banci companiilor s-au dublat in numai un an. Beneficiul este cu atat mai mare cu cat, incepand din 2009, veniturile din dobanzile incasate sunt neimpozabile.
Conform datelor BNR, la finalul anului, rata dobanzii medii pentru un depozit la termen in lei constituit de societatile nefinanciare ajungea la 16%, fata de 7,3% in urma cu un an.
Si la depozitele in euro, dobanda platita de banci pentru atragerea de resurse a cunoscut un trend puternic de crestere. De la 3,9% in decembrie 2007, rata medie a dobanzii a crescut la 5,05%, in septembrie si apoi la 6,32%, in decembrie 2008.
Conturile de economii au dobanzi de pana la 14%
Bancile au atacat segmentul IMM-urilor si cu produse importate din oferta pentru persoane fizice, precum contul de economii.
BCR, Raiffeisen Bank, Alpha Bank sau Credit Europe Bank ofera astfel de produse, in lei sau valuta. Aceasta au avantajul de a permite depunerea sau retragerea de bani oricand, fara a pierde dobanda acumulata pana la acel moment.
La BCR, suma minima de constituire este de 40.000 lei, iar dobanzile incep de la 8% si ajung la 11%, in functie de suma existenta in cont.
Si la Raiffeisen Bank, dobanzile variaza intre 8% si 11%, dar suma minima necesara constituirii contului este de 10.000 lei. Alpha Bank ofera dobanzi cuprinse intre 8,5% si 11,5%, in functie de suma economisita.
Credit Europe Bank ofera cele mai mari dobanzi comparativ cu sumele economisite. Daca soldul depaseste 50.000 lei, dobanda creste pana la 14%.
Creste plafonul de garantare a depozitelor pentru IMM-uri
In octombrie 2008, s-a decis la nivel european majorarea plafonului de garantare a depozitelor populatiei de la 20.000 euro la 50.000 euro. Plafonul aferent companiilor a ramas insa la valoarea anterioara de 20.000 euro.
"Parlamentul European a aprobat la 18 decembrie 2008, modificarea unor prevederi ale Directivei comunitare privind schemele de garantare a depozitelor bancare, in sensul majorarii plafonului de garantare la 50.000 euro si pentru persoanele juridice", a precizat Alexandru Matei, directorul adjunct al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
Dupa aprobarea acestei modificari si de catre Consiliul Uniunii Europene, noua prevedere urmeaza a fi transpusa in legislatia nationala pana la 30 iunie 2009.
Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.
Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.
IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.