Ultimul raport publicat de European Fund and Asset Management Association (EFAMA) readuce in atentie decalajul enorm existent intre piata fondurilor mutuale din Romania si cele din restul tarilor europene. Diferentele sunt uriase insa nu doar fata de pietele tarilor vest-europene, ci si fata de cele din Europa Centrala.
Ca suntem ultimii sau printre ultimii ne-am cam obisnuit, atunci cand privim diversele rapoarte si studii realizate de institutiile si organizatiile internationale. Insa raportul EFAMA, care contine datele comparative din 26 de tari europene, printre care si Romania, le intrece parca pe toate.
Suntem nu doar tara cu cele mai putine fonduri mutuale dintre cele 26 luate in calcul de autorii raportului, ci si cei care avem cele mai mici active administrate de societatile care gestioneaza fondurile deschise de investitii.
Si nu doar ca nivel, ci si ca ordin de marime, Romania fiind singura tara ale carei active administrate exprimate in milioane euro formeaza un numar de doar 3 cifre!
Cu un activ net de numai 265 de milioane de euro la sfarsitul anului 2007, fondurile autohtone nu detin nici macar 1% din totalul activelor detinute de fondurile poloneze!
Din pacate, comparatia ramane la fel de dezavantajoasa si atunci cand ne referim la tari cu mult mai putini locuitori decat Romania. In Slovenia, activele nete sunt de 11 ori mai mari decat in Romania, in Slovacia de 12 ori, in Cehia de 19 ori, iar in Ungaria de 32 de ori!
Ponderea fondurilor romanesti in PIB e la cota zero
Raportul EFAMA arata ca la sfarsitul anului 2007, Romania era pe ultimul loc si in ceea ce priveste numarul de fonduri deschise de investitii din Europa (doar 41). Din pacate, asta nu ne ajuta prea mult in ceea ce priveste activele medii administrate de fondurile romanesti.
Daca in cazul Romaniei, fondurile mutuale gestioneaza, in medie, 6,5 milioane de euro, in Slovenia nivelul mediu ajunge la 27 de milioane euro, iar in Polonia media este de 164 de milioane de euro.
Nici la capitolul ponderii activelor nete ale fondurilor deschise de investitii in PIB, Romania nu sta mai bine. Procentul in cazul tarii noastre este de doar 0,2%, in vreme ce polonezii si slovenii cocheteaza undeva in zona 9-10%, slovacii - in jur de 6%, iar cehii - spre 4%.
Raportul EFAMA are si meritul ca ne ajuta sa intelegem profilul de risc al investitorilor de pe diversele piete central si est-europene. Probabil stimulati de performantele bune ale bursei de valori din anii precedenti, investitorii romani au un profil de risc ridicat – peste 80% dintre active fiind plasate in fondurile de actiuni si in cele diversificate. Procentul este depasit insa de investitorii din Slovenia – aproape 98% si cei din Polonia – peste 87%.
De partea cealalta, investitorii din Slovacia, Cehia si Ungaria sunt cu mult mai prudenti, fondurile monetare si cele de obligatiuni detinand mai bine de 60% din totalul fondurilor gestionate pe respectivele piete.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News