top banner

Cum poate cresterea impozitarii stimula economia?

07 Aprilie 2009 | Autor: Marius Serban

Criza financiara falimenteaza tot mai multe afaceri, iar in multe cazuri, sterge orice perspectiva pentru obtinerea de profit in acest an. In acest context, Ministerul Finantelor Publice doreste ca toate firmele sa plateasca impozit minim pe profit, chiar si cele care merg in pierdere. Ce efecte ar putea avea acest lucru asupra economiei?

Ministerul Finantelor propune ca orice companie sa plateasca un impozit pe profit minim de 0,5% din cifra de afaceri, dar nu mai putin de 6.500 lei pe an.

Masura afecteaza in special companiile care nu obtin profit, deoarece modificarea sistemului de impozitare le va majora pierderile. Iar cum economia trece printr-o perioada dificila, acest lucru va face ca numarul afacerilor care se inchid sa creasca.

Evident, chiar si cei care detin rezerve pentru a depasi criza, vor fi afectati de impozitul forfetar. Astfel, in loc sa foloseasca banii pentru investitii, ei vor vira sumele la buget. La nivel macroeconomic, acest lucru se poate traduce printr-o reducere a investitiilor si o crestere economica mai lenta. Ce sanse exista ca acest scenariu sa se produca?

Cheltuielile bugetare au efecte mai puternice decat impozitarea

Politica fiscala afecteaza activitatea economica prin doua canale: impozitarea si cheltuielile publice. In functie de modul in care sunt dozate aceste doua instrumente, efectul poate fi diferit de teoria conventionala.

In anumite cazuri, o fiscalitate mai dura poate facilita cresterea economica, asa cum diminuarea taxelor poate avea un efect de contractie asupra economiei, potrivit unei analize publicate de National Bureau of Economic Research. Autorii studiului au analizat efectele politicii fiscale pe o perioada de 20 de ani din mai multe state OECD.

Ei au ajuns la concluzia ca impozitarea are un efect mai mic asupra economiei decat cheltuielile publice. Cel mai mare impact il au salariile din sectorul public si ajutoarele sociale. Daca acestea se majoreaza, atunci ele pun presiune pe salariile din sectorul privat. Companiile sunt fortate sa suporte costuri salariale mai mari, astfel ca profiturile lor scad si raman cu mai putini bani pentru investitii. Acest efect s-a resimitit din plin la noi in perioada 2007-2008 cand salariile bugetarilor au avansat foarte rapid.

Economia va creste daca scad salariile bugetarilor

Atunci cand salariile din sectorul public se reduc, efectul este invers, spun autorii studiului. O scadere cu 1% in PIB a cheltuielilor guvenamentale cu salariile determina o crestere imediata cu 0,5% in PIB a investitiilor si cu aproape 2% in PIB intr-un interval de 2 ani (cumulativ). Astfel, daca guvernul actual va mentine o politica stricta a veniturilor, acest lucru poate incuraja investitiile din sectorul privat.

Cresterea impozitarii reduce, de asemenea, profitul si investitiile companiilor, dar efectul este mai mic decat in cazul de mai sus. Taxele se resimt cel mai puternic la nivelul companiilor atunci cand se majoreaza impozitul pe salarii. Angajatii vor solicita ca venitul net sa fie mentinut, ceea ce impune costuri mai mari pentru companii. Chiar si asa, insa, o majorare a taxelor cu 1% din PIB va reduce investitiile cu mai putin de 0,2% din PIB, conform studiului amintit.

In concluzie, o politica fiscala restrictiva poate avea un efect favorabil asupra economiei, daca majorarea taxelor este insotita de o reducere corespunzatoare a salariillor din sectorul public.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul